Preminuo muzičar Prins

Prins Rodžers Nelson, čuveni američki muzičar, preminuo je u 58. godini, javio je sajt TMZ, a potvrdila njegova predstavnica za medije Ivet Noel Sur.

Prinsovo beživotno telo pronađeno je danas u njegovom domu, kompleksu „Pejsli park“ u predgrađu Mineapolisa, u Minesoti.

Zamenik šerifa okruga Karver rekao je da je istraga započeta u četvrtak ujutru. Zanimljivo je da potvrda od strane policije da je reč o Prinsu, nije stigla sve do kasnog poslepodneva.

Pevač je hitno primljen u bolnicu 15. aprila, nakon što je njegov privatni avion prinudno sleteo u Molin, u Ilinoju.

Pojavio se narednog dana na zakazanom koncertu da bi uverio obožavaoce da je u redu. Publici se tada obratio rečima: „Sačekajte još koji dan pre nego što počnete da trošite svoje molite na mene“.

TMZ-u je tada saopšteno da se nedeljama bori sa gripom, zbog kojeg je i otkazao dva nastupa u Atlanti početkom aprila. Stanje mu se izgleda drastično pogoršalo.

Pevač, kompozitor i aranžer Prins smatran je za jednog od najinventivnijih muzičara svog doba na kojeg su uticaj imali mnogi stvaraoci, od Džejmsa Brauna i Stivija Vondera, do „Bitlsa“ i Džimija Hendriksa, navodi AP. Stvarao je trendove i rušio tabue. 

Međunarodna zvezda je postao 1982. godine, nakon izlaska albuma 1999.

Uglavnom je nastupao pod imenom Prins. Od 1993. do 2000. se predstavljao simbolom koji nije imao ime. U tom periodu je obično nazivan „Umetnik nekada poznat kao Prins“.

Izdao je više stotina pesama i bio vlasnik sedam nagrada Gremi, Zlatnog globusa i jednog Oskara – za najbolju originalnu pesmu, za film Purpurna kiša, 1985. godine. 

U Kuću slavnih rokenrola primljen je 2004. godine, a magazin „Roling stoun“ ga je stavio na 27. mesto svoje liste „100 najvećih izvođača svih vremena“.

Prodao je više od 100 miliona ploča i diskova širom sveta.

Među njegovim najvećim hitovima su Purple Rain, Little Red Corvette, Let's Go Crazy, I Would Die 4 U, Raspberry Beret, When Doves Cry, Kiss i Cream.

Ženio se dva puta – prvo 1996. godine igračicom iz svog pratećeg benda Mejti Garsijom sa kojom je 16. oktobra iste godine dobio sina Boja Gregorija koji je umro samo nedelju dana nakon rođenja, od Fajferovog sindroma. U braku su bili do 1999. godine.

Sa Manuelom Testolini se venčao na privatnoj ceremoniji 2001. Ona je u maju 2006. godine podnela zahtev za razvod braka.

Reakcije kolega i poznatih ličnosti

Iznenadna smrt američke i svetske muzičke superzvezde izazvala je šok među njegovim kolegama i poznatim ličnostima. Mnogi od njih su ubrzo na društvenim mrežama ostavili lične ili poruke u kojima su opisali ogroman Prinsov uticaj na pop muziku i kulturu.

Među njima su bili Madona, Džastin Timberlejk, Leni Kravic, Ron Vud iz „Rolingstounsa“, reditelj Spajk Li, Kejti Peri, Nil Lofgren, Keri Braunstin i mnogi drugi.

Džastin Timberlejk je između ostalog napisao da se takav umetnik rađa samo jedanput. „Ima ga negde u svakoj pesmi koju sam napisao“, istakao je Timberlejk.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара