Princ Čarls tražio da kupi ćilim

Prinčevski par pokazao je veliko interesovanje i oduševljenje za narodne rukotvorine koje su razgledali u Katoličkoj porti u Novom Sadu, rekla je izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violeta Jovanović.

Princ Čarls i njegova supruga Kamila su, po dolasku u Novi Sad, prisustvovali kulturnom programu u Katoličkoj porti i obišli improvizovanu pijacu narodnih rukotvorina (na fotografiji iznad, foto: British Embassy Belgrade).

„Predstavili smo tradicionalne tehnike kao što su tkanje, necanje, pustovanje, zlatovez, koje su princu i vojvotkinji demonstrirane na licu mesta, a koje inače koristi protokol Vlade Srbije za diplomatske poklone“, objasnila je Violeta Jovanović.

Izvršna direktorka NALED-a istakla je da je prinčevski par razgledao proizvode i da se raspitivao o dekorativnim motivima, kao i da su se naročito interesovali za pirotske i staparske ćilime, za knjaževačke dvoprežne čarape koje se prave u Istočnoj Srbiji i da princ od Velsa nije krio oduševljenje rukotvorinama od pustovane vune.

Britanski prestolonaslednik i vojvotkinja od Kornvola razgovarali su sa ženama koje su demonstrirale tehnike o vremenu koje je potrebno za izradu rukotvorina, da li se tim zanatima bave samo starije žene ili i mladi pokazuju interesovanje, od koga su učile zanat i gde njihovi proizvodi mogu da se kupe.

„Žene iz 'Etno mreže' uručile su princu azbuku u zlatovezu i vojvotknji tradicionalni peškir u zlatovezu sa motivima manastira Hilandar“, rekla je Jovanovićeva.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво