Emina Jahović u kampanji protiv raka dojke

Preskočite jedan šoping, frizera ili kozmetičara i idite na pregled, poručuje pevačica Emina Jahović, novo zaštitno lice kampanje prevencije raka dojke Fondacije princeze Katarine Karađorđević.

Fondacija princeze Katarine Karađorđević predstavila je u Belom dvoru pop pevačicu Eminu Jahović kao novo zaštitno lice kampanje prevencije raka dojke.

Obraćajući se novinarima i gostima, princeza Katarina je naglasila da je „veoma važno da svi zajedno radimo na podizanju svesti o borbi protiv raka dojke", apelujući na sve žene da pomognu u toj borbi tako što će voditi računa o sebi i ići na redovne preglede.

Novo zaštitno lice kampanje prevencije raka dojke Fondacije princeze Katarine, Emina Jahović rekla je da ima veoma razvijenu svest o značaju preventivnih i redovnih pregleda s obzirom na to da potiče iz lekarske porodice.

„Svaka žena mora imati vremena za pregled jednom u šest meseci. Preskočite jedan šoping, frizera ili kozmetičara i idite na pregled, jer je briga o zdravlju deo kulture življenja", poručila je poznata pevačica.

Prema njenim rečima, žene u Srbiji danas su u prednosti zbog veće dostupnosti i opremljenosti zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti preventivne preglede i rano dijagnostikovanje ove bolesti.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Tomislav Stantić je naglasio važnost zajedničke akcije, zahvalivši princezi Katarini na naporima koje ulaže u borbi protiv raka dojke u okviru kampanje „Srbija protiv raka".

Srbija je u poslednjih godinu dana dobila dva mobilna digitalna mamografa.

Doktor Stantić je istakao da će se, zahvaljujući takvim akcijama, u Srbiji sigurno povećati broj rano otkrivenih slučajeva raka dojke, što će nesumnjivo dovesti i do smanjenja stope smrtnosti od te bolesti u državi.

Direktor klinike za ginekologiju i gradski sekretar za zdravstvo Novog Sada doktorka Aleksandra Novakov-Mikić je ukazala na važnost kampanje koja pod istom kapom okuplja sve značajne partnere koji se bore za podizanje svesti javnosti o važnosti preventivnih pregleda i ranom otkrivanju raka dojke.

Šef odeljenja za epidemiologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Ana Jovićević podsetila je da se u Srbiji svake godine registruje 4.000 novih slučajeva i da rak dojke predstavlja 25 odsto svih malignih tumora u državi.

Mr Gordana Zalad, profesor engleskog jezika na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, koja je pobedila rak dojke, istakla je da je veoma značajno sačuvati čvrst i pozitivan stav i poručila da je rak dojke, ukoliko se na vreme otkrije, izlečiva bolest.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво