Читај ми!

Preminuo Kemal Monteno

Poznati sarajevski pevač i muzičar Kemal Monteno preminuo je u Zagrebu od jake upale pluća i komplikacija koje su usledile nakon transplantacije bubrega.

Popularni sarajevski kantautor Kemal Monteno preminuo je u 67. godini u 11 časova u Zagrebu od komplikacija koje su usledile nakon transplantacije bubrega u novembru prošle godine, javljaju mediji širom regiona.

Nakon operacije pre dve nedelje, čuveni umetnik je opet završio u bolnici zbog visoke temperature i oslabljenog imuniteta. Monteno je nedavno oboleo i od upale pluća, koja se na kraju pokazala kobnom.

Monteno je rođen pre 66 godina u Sarajevu, otac mu je bio Italijan, a majka iz Bosne. Bogatu karijeru počeo je da gradi šezdesetih godina prošlog veka na festivalu „Vaš šlager sezone“, na kojem nastupa s pesmom Lidija.

Upravo zahvaljujući tom festivalu, Kemo, kako su ga od milja zvali prijatelji, osvaja simpatije publike širom regije i redovno osvaja mnogobrojne nagrade i priznanja za svoj rad.

Krajem sedamdesetih publiku osvaja pesmama Zemljo moja i Sarajevo, ljubavi moja, a tokom karijere objavio je ukupno 15 albuma. Pevač je isticao kako mu je kao večna inspiracija često služila dugogodišnja partnerka, supruga Branka, s kojom je dobio ćerku Adrijanu i sina Đanija.

Odlikovao ga je lirski, romantičarski izraz u kojem su, navode stručnjaci, na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone.

Kolege zatečene vešću o smrti

Sarađivao je sa brojnim poznatim imenima jugoslovenske scene poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Gabi Novak, Nede Ukraden.

Kolege i prijatelji Kemala Montena zatečeni su vešću o smrti cenjenog muzičara.

Zdravko Čolić je na Fejsbuku napisao: „Počivaj u miru, dragi Kemice!“ Koleginice Nina Badrić i Severina takođe su se na društvenim mrežama oprostile od Kemala.

„Potpuno sam zatečen tom vešću. Iako je bio bolestan, uvek se nekako vraćao i mislili smo da će takav čovek preboleti sve te probleme koje je imao. Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor... Cela muzička scena i pop kultura je izgubila jednog velikog Kemu“, rekao je Dino Merlin za Klix.ba.

Poslednje gostovanje Kemala Montena u emisiji Balkanskom ulicom možete pogledati ovde.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво