Povratak legende

Stiv Džobs, legendarni osnivač i direktor "Epla", pojavio se u javnosti, prvi put od kako mu je presađena jetra. Džobs lično je, kao i svake godine, predstavio novosti iz svoje kompanije. Većina medija ocenjuje da je njegovo pojavljivanje, zapravo, najveća i najznačajnija vest.

„Živ sam i vraćam se", bile su reči kojima se Stiv Džobs, legendarni osnivač i direktor kompanije "Epl", obratio prisutnima na promociji u San Francisku.

Naime, to je bilo prvo pojavljivanje čelnika „Epla", pošto mu je u januaru ove godine presađena jetra.

Dočekan burnim aplauzom, Džobs se pre svega zahvalio svim zaposlenima u „Eplu" na njihovoj podršci i željama za brzo ozdravljenje.

Pored toga, pomenuo je i mladića zahvaljujući kome je ostao živ - presađena mu je jetra 21-godišnjaka koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Prvi čovek „Epla" je, zbog toga, uputio apel da što više ljudi pristane na donaciju organa.

„Ne bih danas bio ovde sa vama, da nije bilo velikodušnosti tog mladića", poručio je Džobs.

Njegovi problemi sa zdravljem počeli su još 2004. godine kada je otkriveno da ima rak pankreasa.

Posvećeni budista i vegetarijanac, Džobs je odbijao da se leči konvencionalnim metodama i odlučio je da se držanjem dijete odupre bolesti. Međutim, posle nekoliko meseci je pristao na operaciju.

Prošle godine u medijima su se pojavile spekulacije da se bolest vratila, s obzirom na to da je drastično smršao.

Početkom godine je saopšteno da će pedesetčetvorogodišnjem biznismenu biti presađena jetra. Na posao se vratio tokom juna, ali ga nije bilo u javnosti.

Zli jezici komentarišu da je njegovo pojavljivanje, zapravo bila najznačajnija vest sa ove promocije. Naime, od svega o čemu se šuškalo u tehno-univerzumu, jedina prava novost iz „Epla" je novi iPod nano sa ugrađenom video-kamerom i zvučnikom.

Govorkalo se da će „Epl" predstaviti i novi mini-računar, novi video servis, kao i da će saopštiti da su konačno dobili prava da pesme „Bitlsa" postave na iTunes.

Ništa od svega toga nije se dogodilo. Ali, pojavio se Stiv Džobs i saopštio da će, za utehu, biti snižene cene većine „Eplovih" proizvoda.

Džobs je, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, zajedno sa Stivom Voznijakom, osnovao „Epl kompjuters" i kreirao jedan od prvih personalnih računara koji su doživeli veliki komercijalni uspeh.

Prvi „Mekintoš" računar javnosti je predstavljen tokom „Super Boula", sada već legendarnom reklamom nazvanom „1984", koju je režirao Ridli Skot.

Međutim, „Epl" je napustio već 1985. godine, zbog sukoba sa članovima upravnog odbora.

Potom je osnovao kompaniju „NeXT", koja je 1997. godine postala vlasništvo „Epla". Džobs se tako vratio u „Epl", na čijem je čelu sve do danas.

Harizmatični biznismen, koji se u javnosti pojavljuje uvek isto obučen, u crnoj polu-rolci, farmerkama i patikama, je „alfa i omega" kompanije „Epl".

U medijima kruže brojne glasine o njemu, poput onih da je nemilosrdan prema saradnicima i da u kompaniji kontroliše gotovo sve, do najsitnijih detalja.

Nepobitno je, međutim, da je Stiv Džobs najodgovorniji za kreiranje uređaja koji su postali mnogo više od toga - postali su deo pop-kulture.

Bez Džobsa, ne bi bilo „Mek" kompjutera, iPoda, iPhona, iTunes...

Bez njega ne bi bilo ni genijalnih crtaća iz „Piksara", studija koji je osnovao, pa potom prodao „Dizniju".

Živ je i vratio se, to je najvažnija vest koja je juče stigla iz San Franciska.

broj komentara 0 pošalji komentar