Eni Libovic ostaje bez imovine?

Legendarna fotografkinja Eni Libovic suočila se sa mogućnošću da izgubi kompletnu imovinu - četiri kuće i pravo na sve fotografije koje je ikada snimila ili će ih tek snimiti. Razlog je dug kreditorima od 24 miliona dolara.

Jedan od najpoznatijih svetskih fotografa, Amerikanka Eni Libovic, mogla bi da ostane bez autorskih prava na svoje fotografije, ako ne isplati 24 miliona koje duguje jednoj njujorškoj kompaniji.

Eni Libovic je grupi Art kapital do kraja jučerašnjeg dana trebalo da isplati dug, ali za sada nema informacija da li je to i učinila.

Njujorška kompanije podnela je u julu tužbu protiv Eni Libovic, u kojoj se tvrdi da je fotografkinja prekršila sporazum, prema kojem zajmodavac ima pravo da deluje kao agent u prodaji njenih fotografija i imovine.

Predstavnik za štampu Eni Libovic saopštio je prošle nedelje da fotografkinja "radi na rešavanju problema".

Predstavnik njujorške kompanije rekao je da njegova kuća poseduje "jasna ugovorna prava i zaštitiće ih u svim okolnostima" i da je njihova želja da se nastala situacija reši.

Art kapital je kompanija koja daje kratkoročne zajmove, a kao garant isplate duga, klijenti zalažu umetnička dela ili nekretnine.

Poznata fotografkinja je pre godinu dana kod Art kapital grupe založila tri kuće na Menhetnu, imanje u unutrašnjosti države Njujork, kao i autorska prava na sve svoje fotografije - one koje je do sada snimila, ali i one koje će tek snimiti.

Libovic je svu svoju imovinu založila da bi isplatila enormne dugove - hipoteke na kuće, zaostali poreski dug i nebrojene neplaćene račune.

Kreditori su procenili da portfolio fotografija Eni Libovic vredi čak 40 miliona dolara, a nekretnine još toliko.

Prema sporazumu o zajmu, Art kapital dobiće 15 odsto od prodaje portfolija i 10 odsto od prodaje nekretnina.

Nakon što namiri dug od 24 miliona dolara, kamate i ostale troškove, Libovic će dobiti preostali novac.

Fotografije Eni Libovic redovno se pojavljuju na naslovnim stranama vodećih američkih magazina, pre svega „Veniti fera" i „Voga".

Libovic je snimila neke od legendarnih fotografija, kao što je naslovnica „Roling stouna" sa Džonom Lenonom i Joko Ono, ili „Veniti fera", sa trudnom, nagom Demi Mur.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво