Uništen „Blurov“ mural

Londonska opština Hekni „greškom“ je rastužila mnoge fanove grupe „Blur“ - mural na zgradi koji je „pratio“ singl „Krejzi bit“ i kraj Stouk Njuington učinio poznatijim, nestao je ispod novog sloja kreča.

Čuveni mural na zgradi u londonskom kraju Stouk Njuington, delo poznatog engleskog umetnika grafita Benksija, a koji je obeležio omot singla "Krejzi bit" grupe "Blur", greškom je prekrečen od strane radnika koje je poslala opština Hekni.

Ogromna slika koja se nalazila na zadnjem zidu privatne zgrade u Londonu predstavljala je parodiju na kraljevsku porodicu koja maše sa balkona.

Vlasnica objekta Sofi Atril dala je 2003. godine Benksiju dozvolu da namenski naslika mural na njenoj zgradi, upravo da bi bio iskorišćen za omot singla popularne grupe.

Ona je izjavila Bi-Bi-Siju da je opština Hekni greškom poslala pismo na adresu na kojoj je živela pre 25 godina sa upitom za uklanjanje murala. Pošto nisu dobili odgovor, naredili su da Benksijevo umetničko delo bude uklonjeno.

"Radnici su se smejali dok su to radili - njima je bilo zabavno", rekla je Atrilova. "A ja sam jednostavno briznula u plač."

Ali se onda skupila gomila ljudi koji su uspeli da ih ubede da stanu pre nego što ga celog unište.

Sofi je dodala da je uvek sa zadovoljstvom puštala obožavaoce grupe "Blur" da fotografišu veliki grafit i nije želela da ikada nestane.

"Nisu mi važni ni politika, ni umetnost, ja sam jednostavno obična devojka koja bi se razveselila svaki put kada ugleda to u svojoj ulici. Nikada nismo želeli da unovčimo poznati mural, što bi mnogi uradili - ali je bio deo naših života. Sada ga nema", tužno je pričala Sofi Atril.

Alan Lang iz opštine Hekni izjavio je ovim povodom: "Nije stvar opštine da odlučuje da li su grafiti umetnost".

Posle je rekao da je njima žao zbog nesporazuma, i da je problem nastao u katastru zbog čega pismo u kojem se iznosi namera da se zgrada osveži nije stiglo do vlasnika. Čim su shvatili o čemu se radi, prestali su.

Trenutno se vode razgovori sa Sofi oko toga kako da se problem reši. Teško.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи