Читај ми!

Poginuo režiser Teo Angelopulos

Višestruki osvajač nagrada na Kanskom festivalu i jedan od najuglednijih grčkih filmskih režisera Teo Angelopulos poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Reditelj je snimao film o grčkoj dužničkoj krizi kada ga je, dok je pokušavao da pređe prometnu ulicu, udario motocikl.

Slavni grčki i evropski režiser Teo Angelopulos, dobitnik gotovo svih značajnih evropskih nagrada, poginuo je u Atini gde je snimao film o dužničkoj krizi u Grčkoj.

Sedamdesetsedmogodišnji Angelopulos prelazio je ulicu kada ga je udario motocikl. On je odmah prevezen u bolnicu, ali je preminuo zbog povrede mozga i unutrašnjeg krvarenja.

„Bio je usred snimanja filmske scene kada ga je udario motor", izjavio je dežurni policajac, rekavši da je motocikl pripadao njegovom kolegi, takođe policajcu koji nije bio na dužnosti.

Angelopulos je poznat po filmovima Putujući glumci, Lovci, Aleksandar Veliki, Put u Kiteru, Pčelar, Predeli u magli, Prekinuti korak rode i Odisejev pogled.

Za film Odisejev pogled dobio je Gran pri žirija na festivalu u Kanu 1995. godine, a za Večnost i jedan dan Zlatnu palmu na istom festivalu 1998. godine.

Prijatelj naše zemlje i Kinoteke 

Angelopulos je bio veliki prijatelj i naše zemlje i Jugoslovenske kinoteke, izjavio je danas Tanjugu direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Zelenović je istakao da je „Jugoslovenska kinoteka, kad god je trebalo da se dogodi nešto značajno i važno u toj instituciji, mogla da računa na njegovu pomoć".

„Tako je 1995. godine, kad je malo ko dolazio u našu zemlju, odlučio da svoj film 'Odisejev pogled' snima ovde. On je prvi dobitnik Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke", rekao je Zelenović, ističući da se Angelopulos prvi oglasio kada je počelo bombardovanje 1999. godine.

Angelopulos je jedan od dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka" koju mu je 2006. dodelio Festival evropskog fima na Paliću, čiji je Zelenović direktor.

„Bili smo i u velikom ličnom prijateljstvu. Poslednji put smo se sreli kada smo obilazili novu zgradu Jugoslovenske kinoteke i on je otvorio Centar za digitalizaciju u okviru Arhiva kinoteke", rekao je Zelenović.

Za Angelopulosa je to bilo veliko putešestvije, jer je bio u Portugaliji, a morao je da se vrati odmah u Atinu.

„Došao je samo na nekoliko sati u Beograd, što govori o njegovoj privrženosti, odanosti našoj kući", rekao je Zelenović.

„Jugoslovenska kinoteka čuva njegove filmove i čuvaće ih kao svojevrsnu ostavštinu za budućnost, ali će sačuvati i uspomenu na jedno veliko prijateljstvo, koje nas je sve vezivalo za Tea Angelopulosa", zaključio je Zelenović.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво