Stiv Džobs je bio dete sirijskog imigranta

Abdulfatah Džandali, rođen 1931. godine, odlučio je da se preseli u SAD 1954. godine, gde je upoznao Džoan Kerol Šebel, nemačku katolkinju sa kojom je otpočeo vezu. Ipak, njeni roditelji su joj branili vezu sa muslimanom pa je Džoan svog sina, rođenog 1955. godine, dala na usvajanje... u porodicu Džobs.

U intervjuu za magazin Fortune, Džandali je podelio svoju porodičnu priču.

Rođen je u Homsu u Siriji, kao sin bogatog zemljoposednika, i sa 18 godina je napustio Siriju da bi nastavio školovanje u Americi.

Dok je studirao u Viskonsinu, zabavljao se sa Džoan Šebel.

„Bio sam zaljubljen u Džoanu, ali je njen otac bio tiranin i branio nam je da se venčamo jer sam iz Sirije. Tada je rekla kako želi da bebu da na usvajanje“, rekao je Džandali.

Samo nekoliko dana pre rođenja bebe, Džandali je napustio Džoan, nikada ne upoznavši svog sina.

Dečaka su usvojili Klara Hagopian i Pol Rejnhold Džobs i dali mu ime Stiv, koji je 1976. godine osnovao kompaniju koja i dan danas nosi veliko ime, Epl.

Nekoliko meseci posle usvajanja, Džandali se ponovo pojavio u Džoaninom životu i venčali su se, godinu dana nakon toga dobivši ćerku Monu.

Sa Stivom se sasvim slučajno upoznao mnogo godina kasnije, u restoranu koji je držao u Sakramentu. Završilo se to običnim rukovanjem, nijedan ni drugi nisu znali ko stoji prekoputa.

Tek je biološka sestra Mona Simpson kasnije objasnila Stivu ko je Sirijac, vlasnik restorana.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 06. sep 2015, 10:47) - Petar Kocovic [neregistrovani]

Dzandalijev otac je bio pravoslavni Jermen

Dzandalijev otac je bio Jermen, pravoslavne vere. Zbog pogroma nad Jermenima od strane Turaka, oni su morali da se isele, pa je tako u tom periodu deo Jermena dosao i u Srbiju.
Zivot u Siriji je bio tezek, a jedini nacin da se prezivi je bio da je predje u Islam (kao i u Makedoniji, Srbiji i Bosni). Tako je Dzobsov deda presao u muslimane, a Dzobsov bioloski otac je rodjen kao musliman.

Deo u vezi sa Dzoan Sajble je tacan. Jedino sto treba napomenuti da je usvojiteljska porodica Dzobs, takodje bila Jermenskog porekla (dakle pravoslavna), jer je to bila molba Dzandalija, da usvojiteljska porodica bude Jermenskog porekla.

(nedelja, 06. sep 2015, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci?

Cudne su sudbine ljudske!