Žan Pol Gotje, kreator koji je svojim radom obesmišljavao predrasude

Na Danima visoke mode u Parizu završni i centralni događaj je bila revija Žana Pola Gotjea, kojom je ovaj kreator visoke mode obeležio 50 godina umetničkog rada.

Da li ste pokušali da napravite svoj sopstveni pogreb, sjajno se zabavite i prisutne dovedete do euforije? Žan Pol Gotje je u pariskom pozorištu Šatle, na kraju Nedelje mode u Parizu, uradio baš to, proslavio pola veka umetničkog rada i zauvek završio sa modnim revijama.

Iz sanduka sa Madoninim grudnjakom izlazi poslednja venčanica i počinje pola veka duga retrospektiva.

„To je dragi prijatelj koga volim zbog svega što je uradio. I ličnost i talenat su ga učinili poznatim u celom svetu“, kaže poznata grčka pevačica, Nana Muskuri.

Na sceni uglavnom prijatelji, od Rozi di Palme, do Dite fon Tiz i Amande Lir koja iako već u dobranim godinama izgleda božanstveno. U publici takođe. Prijatelji i utisci.

„On je neverovatan. Divna ličnost. Svetu su potrebne ličnosti kao Žan Pol Gotje“, smatra Sajmon le Bon.

Nižu se epohe u kojima je proslavio Francusku, menjao svet, oblačio najpoznatije, od Madone do Beatris Dav. Mnogima u publici je obeležio život.

„Žan Pol mi je jako važan. Pozvao me je na defile kada sam imala 15 godina. To su uspomene koje se zauvek pamte. Autodidakt, slobodan, van klišea. Svojim radom je obesmišljavao predrasude. Izuzetan umetnik“, tvrdi Leticija Kasta.

Defile u Šatleu preslikava njegovu potrebu za slobodom, gužvanjem stilova, veselim ponižavanjem malograđanštine. Svetu je dao više od mode.

„Veličanstven. Svih ovih godina niste mogli videti da se bilo kada ponavlja. Uvek je imao svoj prepoznatljiv pečat“, ističe Karla Bruni.

Revija koja počinje pogrebom u finalu ponižava smrt. Stotine prijatelja, top manekena, 250 kostima svih Gotjeovih epoha. Napokon je izašao i on. Poslednji poklon u životu u kombinezonu scenskih radnika.

„Sve je delovalo veoma smelo. Isto tako sam uradio i svoj prvi šou. Sećam se“, kaže pozati kreator koji je nedavno objavio da prestaje sa radom.

Završena je jedna epoha. Pariz će i dalje ostati svetska prestonica mode, ali sa ovolikom količinom radosti i slobode, sva je prilika, gotovo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара