Funkcionalnost na prvom mestu kada uređujete mali prostor

Arhitekte kažu da projektu uređenja malog kupatila moramo ozbiljno da se posvetimo kako bismo prostor učinili što funkcionalnijim.

Kada uređujemo mali prostor, uvek na prvo mesto moramo da stavimo funkcionalnost. To se, naravno, odnosi i na kupatilo.

„Iako je kupatilo najmanja prostorija u stanu, generalno, nekako se uvek najviše budžeta odvaja upravo za to. Ono što je jako bitno da znamo je da bez obzira koliko ćemo novca uložiti u kupatilo, moramo da poznajemo karakteristike, odnosno, elemente koji se u njemu nalaze, njihove gabarite i neke aktivne mere tih elemenata. Zapravo, to podrazumeva da ukoliko imamo mašinu za veš, moramo znati da ona zauzima otprilike 60 puta 60 centimetara prostora, ili 60 puta 45 kod ovih novih, ali je bitno da znamo koliki prostor zauzima kada se ona otvori“, napominje Sonja Šarović, master inženjer arhitekture.

Trebalo bi da izbegnemo klasičnu kadu i tuš kabinu.

„Staklena kada je trend poslednjih godina, ne samo zbog lakog održavanja i estetike, već zbog toga što odgovara svim kategorijama korisnika. Jedino što ljudi negde imaju strah kako se to rešava tehnički, prosto bije se da voda može da naruši ostatak kupatila. No, to ne treba da ih brine ukoliko imaju sertifikovane majstore koji postavljaju dobru hidroizolaciju i pod prema linijskom slivniku, problema neće biti“, dodaje sagovornica Olivere Perkovski.

Velika je ponuda elemenata za kupatilo, ali oni nisu univerzalni.

„Ako radimo kompletnu adaptaciju onda možemo imati konzulnu ve-ce šolju, odnosno sa ugradnim vodokotlićem gde nam se ostavlja mogućnost niše koju možemo oplemeniti nekom policom ili elementom koji je zatvoren. S druge strane, ako nismo spremni da investiramo previše, imamo podne ili zidne ve-ce šolje. Takođe i lavaboi, njihove dimenzije se kreću oko 50 puta 40, ve-ce šolja 60 puta 40 je standard. Tuš kabine su 80 puta 80“, navodi arhitekta.

Police i čiviluke možemo da postavimo na više mesta kako bi odložene stvari bile pregledne a kupatilo uredno. Kombinacija mermera i imitacije drveta i ove sezone predstavlja dobitnu kombinaciju. Umereno, odmereno, a toplo i prijatno.

„Svakako je dobro da kombinujemo geometrijeske forme, floralne forme, ali ne peterivati u njima kada je malo kupatilo u pitanju. Možemo neki detalj ponoviti na niši ili u okviru samog tuša ili iznad lavaboa, ali ne preterivati“, dkreće pažnju Sonja Šarović, master inženjer arhitekture.

Kupatilo se ne renovira često pa moramo pažljivo da odlučimo da li želimo neutralno, takoreći, svevremeno kupatilo ili moderno bez obzira na jake boje i dezene. I najvažnije u ovoj priči svakako je to da kupatilo uredimo tako da nama u njemu bude prijatno i lepo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво