Kako da spojite nespojivo i uzmite najbolje od svega

Eklektičan stil spaja naizgled nespojivo, ali i uzima najbolje od svega. Iako je pun kontrasta, svaki prostor pretvara u lični. Ipak, budite oprezni, jer eklektičan stil nikako ne znači da u svoj stan unosite nasumično odabrane komade nameštaja.

Dnevnu sobu uređenu u eklektičnom stilu karakterišu različite boje, dezeni, epohe, materijali različite teksture. On nam pruža potpunu slobodu da raširimo krila i prostor učinimo jedinstvenim, potpuno ličnim, ali i svevremenim. Ipak, postoji jedno ali. Moramo da znamo u šta se upuštamo kako bismo kad završimo uređenje zaista i uživali u svom eklektičnom životnom prostoru.

„Eklektičan stil je stil koji je pun slobode, šarma i autentičnosti, a svako od nas želi da bude i šarmantan i autentičan. Međutim, potrebno je držati se te neke osnove. Dakle, ako mešamo dve ili tri epohe, to je u redu sve dok imamo neku zajedničku notu u svim tim epohama. Da li je to boja, ili obrada materijala, ili sam nameštaj“, napominje Sonja Šarović, master inženjer arhitekture.

Dakle, važno je da postoji nešto što vezuje kompletan prostor u jednu celinu.

„Takođe je bitno da se igramo sa tekstilom. Jako je važno u eklektičnom stilu da pravimo kontraste i da pravimo, što se tiče samih tekstura tog materijala, jedan do drugog da poslažemo nešto što je opet u istom tonu, ali od različitih tekstura, to može biti jako interesantno. Zapravo tako postižemo neku slojevitost“, dodaje Šarovićeva.

Eklektični stil je, kaže arhitekta, kao kada volimo više stvari ili kad svako od ukućana ima svoj stil. No, najvažnije je da svi budu zadovoljni svojim životnim prostorom i upravo zbog toga je eklektičan stil zahvalan jer dozvoljava kombinaciju različitih stilova i pravaca. Generalno, to je stil koji je dosta slobodan, koji pomera granice i ostavlja mnogo više mogućnosti.

Za one koji više vole moderan eklektičan stil, savet je da u svoj enterijer unesu tapete klasičnih ili retro dezena i sve to uklope sa, na primer, kristalnim lusterom i nekim starim komadom nameštaja. Najoriginalnije bi bilo da u prostor unesemo komad koji je već dugo u porodici pa nosi sentimentalnu vrednost.

„Dodavanjem ličnih detalja, da li su to recimo slike naših baka i deka, pa recimo da ih sve zajedno uokvirimo nekim sličnim okvirom koji se pojavljuje opet negde u prostoru, ili pak da uzmemo bakinu lampu sa sela koja je onako interesantna da i nju upotpunimo u tom prostoru. Sve su to načini na koje možemo da se igramo. Vrlo je važno da ne preteramo u tome, ali generalno, ono što je vaše lično treba istaći. Mislim da tu onda nema greške, navodi sagovornica Olje Perkovski. 

Međutim, ne umemo svi da čitamo prostor, zapravo malo ko od nas ume da čita prostor na pravi način i da zamisli kako će to što je zamislio da izgleda u prostoru kad se realizuje. Zato bi bilo dobro da se obratimo nekome ko je stručan i ko će nas posavetovati, dati nam projekat ili nacrt, koji će nam omogućiti da sagledamo prostor i iz toga izvučeno najbolje.

Ovaj stil jedan je od najzanimljivijih i što se budžeta tiče, kažu dizajneri enterijera. Nije potrebno mnogo novca jer se može iskoristiti stari nameštaj.

Eklektični stil nije nužno namenjen samo za veće prostore, ali ako je prostor manji, važno je da bude dobro osvetljen. Zato, ako se poigravamo sa eklektičnim stilom u manjem prostoru, bitno je da znamo da treba koristiti svetlije boje.

Pored toga, uvek treba imati na umu da je suština uređenja svakog enterijera da se prate trendovi, uživa u razgledanju, ali da se lični prostor uredi tako da se u njemu oseća prijatno i lepo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи