Suknja – nepresušan izvor ženstvenosti

Danas je Svetski dan suknje. Ipak, u svetu se, prema nekim podacima sašije i proda više ženskih pantalona nego suknji. Istorija suknje kao elementa ženske garderobe počinje tek u 16. veku.

Neverovatne su moći suknje. Duge, kratke, plisirane, teksas i lista se nastavlja. Danas su moderni svi tipovi na čiji nastanak su uticali razni plesovi. Pod uticajem tanga pojavila se duga suknja sa rezom, rokenrol nam je doneo kratke bujne suknje.

Danas je suknja stvar mode ali njena uloga je bila potpuno drugačija. Veruje se da su u stara vremena žene nosile isključivo duge suknje i haljine jer su tako uzimale i čuvale energiju Zemlje u sebi. Bile su dizajnirane tako da se šire na dole. Verovalo se da takav oblik, oblik kupe, pomaže ženi da bolje apsorbuje energiju i moć zemlje da postane plodnija i materijalno bogatija.

Stručnjaci u oblasti energetskih praksi veruju da žena akumulira nepresušan izvor ženstvenosti kada nosi suknju. Tokom istorije slovenske žene su nosile sarafan, Indijke dug i širok sari, a japanke su nosile kimono.

Suknje se koriste još od praistorije kada se odeća kod muškaraca i žena nije razlikovala. U drevnom Egiptu pojavili su se kenti - duge suknje koje su nosili i muškarci i žene. Danas suknje nose žene uz poznati izuzet kao što je škotski kilt.

Najvažnija je udobnost

Gošća jutarnjeg programa Uhvati dan bila je dizajnerka Dragana Nikolajević. Ono čime treba da se rukovodimo pri odabiru garderobe je, kako kaže, koliko nam je u nekom odevnom predmetu prijatno i kakav nam je ritam života.

„Smatra da je teško ceo dan provesti u visokim potpeticama, da čak nije ni zdravo, a ne spada ni u etiku poslovnog odevanja. Treba imati u vidu da odabir garderobe utiče na koncentraciju i da je teško biti produktivan u neudobnoj i neprikladnoj odeći i obući“, kaže Nikolajević.

U razgovoru sa Aleksandrom Mladenović, dizajnerka savetuje da, pre nego što pođete u kupovinu suknje, razmislite o tome šta vam je potrebno i u čemu se osećati prijatno i funkcionalno, a ne da li će ta suknja biti kratka, dugačka, uzana ili široka i da li je u trendu.

Treba obratiti pažnju i na to kako se odevni predmet nosi, da li je hod graciozan. Ako su štikle previsoke i žena ne ume u njima da hoda ni najlepša i najskuplja suknja neće doći do izražaja.

Prve slike na kojima su predstavljene pantalone su sa Krita i iz Mikene gde žena imaju na sebi odevni predmet koji izgleda kao pantalone, a u isto to vreme u Grčkoj su i muškarci i žene nosili toge, koje bismo danas opisali kao haljine.

U poslednje vreme primetno je da se suknje pojavljuju i na modnim revijama muških kolekcija. Pojavljuju se ili samo suknje ili kombinacije suknje i pantalona, ali neizvesno je koliko će taj trend zaživeti.

Posao dizajnera jeste da predstavi inovacije, ali i da razmišlja o svakodnevnom životu i primeni mode u toj svakodnevici. Muškarci u suknjama u savremenom dobu teško da će biti prihvaćeni.

Kada su trendovi ove jeseni u pitanju, dizajnerka Dragana Nikolajević kaže da se u modu vraćaju muška odela krojena za žene i karirani materijali. Suknja pada u drugi plan, ali to svakako ne mora da bude obavezan izbor kupaca, ono što je najvažnije kada je garderoba pa i suknja u pitanju je – udobnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво