Igra boja i i svetlosti – uređenje otvorenog koncepta prostora

Otvoren koncept uređenja danas je najtraženiji. Ipak, vodite računa o tome da osnova bude jednostavna, boje umerene i usklađene, pa odaberite jedan centralni momenat. Neka ga prate razigrani i upadljivi detalji.

U ovoj dnevnoj sobi jastuci i draperi su u smelijim bojama, radni prostor u pozadini u umereno plavoj, detalji u boho stilu, uglavnom od pruća.

Kamin je uokviren ogledalima koja stvaraju utisak većeg prostora. Jedan od zahteva vlasnika bio je i da se na nađe pravo mesto za veliku biblioteku.

„Onda smo i to uklapali u dnevnu sobu. Morao je da bude i radni prostor, koji smo stavili ispod stepeništa. I jedna, zahtevna ali i najzanimljivija stvar ovog enterijera jeste upravo i to stepenište. Kako smo od jednog mračnog prostora, od jednog zatvorenog stepeništa dobili jedno lagano, prozračno stepenište i onda iskoristili još ispod njega radnu zonu“, istakla je arhitekta i dizajner enterijera Nevena Simić.

Kuhinja i trpezarija su kombinacija plave boje, iste kao u radnom delu dnevne sobe, zatim drveta i bele koja dominira radnom površinom i trpezarijskim stolom.

Nije poželjno da sve drvene površine budu iste boje i nijanse, već povezane sa još pokojim detaljem u stanu.

„Ako posmatramo trpezariju, rekli bismo da je ispod trpezarijskog stola tepih, ali to nije tepih, to su šarene pločice poslagane tako da one ustvari izgledaju kao tepih. One su ukras ali izuzetno lagane za održavanje“, savetuje arhitekta.

Kad je reč o pločicama u kupatilu izabrane su najmodernije, ali u kombinaciji koja prati ukus vlasnika.

„Konkretno te mermerne pločice, to je nešto što je odraz luksuza, ali je malo i hladno, malo je muzejski. Onda mi uzmemo pločice koje su imitacija drveta, ubacimo i pločice koje su malo razigrane, unesemo još jednu vrstu topline. Te pločice koje su tako šarene, to su španske pločice“, rekla je Nevena Simić.

Arhitekta predlaže da u kupatilu koje pripada spavaćem bloku, to je zamišljeno kao jedna vrsta intime, kao da je deo spavaće sobe, baš zbog toga ovo kupatilo ima, jedan deo zida fali, odnosno, zamenjen je staklom, što čini veći ulaz svetlosti i čini taj prostor većim i samim tim objedinjenim.

Podsećamo vas da trendove uspostavljaju italijanske pločice, ali su i najskuplje. Prate ih španske, vrlo razigrane u dizajnu, ali pristupačnije.

Evo i predloga rešenja za toalet koji je male površine, a izuzetno velike visine.
Bojom podelite prostor i postići ćete efekat niže prostorije. Često pitanje je i kako urediti prostor koji bi trebalo da se menja prema potrebi.

„To je nekad u budućnosti dečija soba. Sad će biti gostinska ili radna soba i onda vi prosto morate da osmislite prostor koji će da igra tu funkciju da može kao transformersi da se menja i da se prilagođava novim funkcijama.

„U tom slučaju, mi arhitekte damo neku bazičnu osnovu, dakle damo jasnu definiciju gde je radni sto, ali apsolutno prostoru damo mogućnost da se on sam po sebi razvija i menja u odnosu na funkciju. To je upravo urađeno i ovde. Primetićete da tu vladaju neutralne boje. Na primer žuta, žuta je neutralna boja. Znači da sutra ako dođe dečak ili devojčica, ta žuta se uklapa. Ali naravno, kažem, sve je moguće promeniti a da to mnogo ne košta", zaključila je arhitekta i dizajner enterijera Nevena Simić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво