Pametni stanovi mogu biti baš pametni

Sve su popularniji pametni stanovi, a paneli za njihovo rukovanje ponekad izgledaju komplikovano.

Panel sa komandama stoji na zidu i preko njega se rukuje funkcijama u pametnom stanu. Nije neophodan, jer sve to imate na svom mobilnom telefionu ili računaru, pa ne morate da ustajete da biste nešto pokrenuli, što i jeste jedna od ideja pametnih stanova. Kada jednom instalirate aplikaciju, postajete sami svoj majstor.

„Ono što je bitno za ovaj sistem jeste da vama nije potreban sistem integrator. Vi ćete sami da programirate sistem, to korisnicima može da deluje kao bauk, ali kao i kod drugih sistema, svaki put kada želite da promenite nešto morate da pozovete stručnjaka, programera, onog ko vam je instalirao sistem, da ga dodatno platite i da on promeni nešto u vašem stanu. Kod ovog  sistema, vi ste ti koji programirate, vi ste ti koji možete svaku funkciju da promenite u bilo koje doba“, rekao je Dejan Dešić, rukovodilac sektora prodaje pametne zgrade.

Evo kako to izgleda.

„Menjamo funkciju tastera. Hajde da proverimo prvo šta taj taster radi. Isključuje neka svetla, i to isključuje tri svetla. Taj taster pronađem u aplikaciji koja se nalazi kod mene na tabletu ili na računaru i vidimo da su povezana tri svetla. Ja mogu ta tri svetla jednostavnim klikom da isključim i da kažem da će taj taster sad upravljati roletnom. Kliknem da to sistem sačuva, sačekamo dve ili tri sekunde. Znači taj taster sad upravlja roletnom bez ikakvih prevezivanja instalacija ili nekih velikih izmena. Ako želimo da vratimo uradićemo to isto samo nazad“, ističe Vladimir Šijačić.

Ako želite ovo da uradite sami, morate dobro da se raspitate koji pametan sistem je zaista pametan. Na tržištu ima dosta ponuđača i nisu svi istog kvaliteta.

„Poslednjih 4, 5 godina krenula je intenzivnija ugradnja smart sistema u naše životne prostore, a poslednjih godinu dana, sa ovom intenzivnijom stanogradnjom i novim poslovnim prostorima, to se još dodatno intenziviralo. Svakako da treba biti oprezan“, ističe Dejan Dešić.

Često pitanje potencijalnih korisnika odnosi se na strah od kvara pametnog sistema.

„Korisnici se najviše boje šta će da se desi ako nestane struja u objektu. Desiće se isto što se desi u klasičnom stanu kada nestane struja. Kada se struja vrati, ceo sistem će se vratiti u prethodno stanje. Ne postoji nikakva velika razlika od klasičnog sistema“, ističe sagovornik.

Ukoliko ne umete da se vratite na neko prethodno stanje, sistem pamti unazad svaki dan šta se dešavalo i možete da vratite sistem u bilo koji trenutak iz nekog prethodnog perioda, kako je bio isprogramiran.

Dakle, pametan sistem nije onaj kojim samo daljinski upravljate funkcijama u stanu, već mnogo više od toga, pa je prvi korak ka njegovoj ugradnji informisanost o tome šta je zaista dobro i pouzdano.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво