Moda budućnosti sa srpskim motivima

Modele od prirodnih materijala, sa srpskim motivima Marija Ivanković Jurišić predstavlja širom sveta. Nedavno je bila specijalna gošća Nedelje mode u Torinu, italijanske nedelje održive mode.

Gošća Jutarnjeg programa, Marija Ivanković Jurišić je u Torinu učestvovala na susretima sa svetskim kućama kojima je primarna ekološka moda, takozvana „slou fešn“ u kojoj se koriste prirodni materijali.

„Imala sam priliku da po drugi put posetim nedelju održive mode u Torinu. Prošle godine sam imala prezentaciju na temu resursa održive mode u Srbiji, s obzirnom na to da je ono čime se ja bavim održiva moda. Iako sam krenula da to radim pre desetak godina, izuzetno mi je zadovoljstvo da sam sve te principe od samog početka pratila i ne znajući praktično da će u međuvremenu održiva moda postati jako važna, društveno odgovorna tema“, s ponosom ističe Marija.

Tekstil je, kako je poznato, drugi na listi najvećih zagađivača planete i o tome se mora govoriti i obrazovati javnost, mada je, po mišljenju gošće Jutarnjeg programa, najvažnije da oni koji se bave modom i tekstilom sa tim predznanjem pristupaju poslu.

Atelje „Marija hend mejd“ poseduje Sertifikat koji je izdalo Ministarstvo finansija i privrede Republike Srbije, da su predmeti izrađeni ručno i da se smatraju proizvodima od umetničke i zanatske vrednosti, odnosno proizvodima domaće radinosti. Ova umetnička radionica izrađuje odeću isključivo tehnikama ručnog rada, uzimajući najlepše iz prirode i iz srpskog etnografskog nasleđa.

„U Srbiji postoji još nekoliko dizajnera koji koriste i neguju prirodne materijale u svom radu i to je nešto čime bismo trebali svi da se bavimo, da što više prirodnih materijala ponudimo kupcima. Zato uvek apelujem na potrošače da više kupuju ove proizvode koji su izrađeni s ljubavlju i pažnjom, a ne industrijske modele koji se izrađuju samo zbog sticanja što većeg profita“, naglašava Marija Ivanković Jurišić.

U Marijinoj radionici se izrađuju štofovi od domaće vune u kombinaciji sa recikliranim nitima, a u Parizu se od tih materijala izrađuju gotovi proizvodi, kao što su tašne i cipele.
Ono što je karakteristično za umetničku radionicu gošće Jutarnjeg programa, jeste i to ona radi na osnaživanju i popularizaciji ženskog preduzetništva u Srbiji, angažujući žene iz teže zapošljivih kategorija.

„Ja sam se i sama samo-zaposlila. Posle završenih studija dizajna nisam imala priliku da se zaposlim u struci i da radim onako kako bih želela. Tako da i ostale žene u meni vide neki dobar primer, priliku i mogućnost da se izraze u tome što vole i zašta su se školovale. Mogu i da se prekvalifikuju i da ne čekaju da se neka prilika ukaže, već da same uzmu stvar u svoje ruke i da zarade i da rade ono što vole i budu ekonomski nezavisne“, ističe Marija Ivanković Jurišić na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво