Da cveće ne vene dok se mi odmaramo

„Juli je mesec vruć kada putuje pola nacije“ – pevao je nekad Đorđe Balašević. Kada otputujemo na godišnji odmor, dođemo i do problema – kako sačuvati biljke u sobama i na terasama?

Tokom godišnjih odmora, problem sa cvećem lako je rešiv ako imamo dobre komšije, rođake ili poverljive prijatelje, kojima nije teško da se prošetaju do stana dva puta nedeljno i zaliju ga. Međutim, ako nemamo takvu mogućnost, gošća Jutarnjeg programa, cvećarka Ada Stolić, predlaže više načina kako da sačuvate svoje biljke dok ste na putu.

Ako se radi o sobnim biljkama kao što su juka, dracena, orhideja, krasule ili kaktusi, sve one imaju različiti spektar potreba za vodom. Kaktus se može zaliti pre odlaska na put i njemu je za period od 15 dana to dovoljno. Krasule i ostali sukulenti kao aloja, agava, kaktusi, svi oni podnose taj metod.

Orhidejama pak, treba obezbediti više vode, kao i jukama. Takođe, važno je imati na umu da kada krenemo na put ne bi trebalo da spustimo roletne i potpuno zamračimo prostoriju, jer biljke neće moći tako da opstanu. Moramo im obezbediti minimum svetlosti.

„Na primer, ako imate veliku juku, napunite podmetač vodom i možemo se poslužiti starim trikom. Vodu sipamo u flašu i flašu zabodemo u saksiju“, objašnjava Ada Stolić.

Što se tiče druge vrste biljaka trebalo bi obezbediti veće podmetače u koje se može naliti više vode. Takođe, kako savetuje gošća Jutarnjeg programa, sobnim biljkama će pogodovati da ih, ukoliko imate mugućnosti, tokom odsustva iznesete na terasu, ali da ih spustite u polu senku ili senku, ali nikako ih ne ostavljati u potpunom mraku.

Biljke koje inače držimo na terasi, kao što su smilje, ruzmarin, petonije, muškatle, najbolje je obezbediti njihovo zalivanje pobadanjem flaša i sa više vode u podmetačima. Ko ima biljke u velikim saksijama, može se poslužiti i peskom.

„Natopite dobro biljku i stavite je u malo dublji sud u koji se takođe sipa voda. Oko same biljke se u saksiju sipa pesak da čuva vlagu i biljke na ovaj način mogu izdržati i mesec dana“, naglašava Ada Stolić.

Ukoliko su biljke u bašti, onda ih ne možemo ni pomeriti, niti zakloniti od direktnog sunca, ali se mogu takođe, zaštititi ogrtanjem peskom i sistemom za zalivanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво