Počela 12. Srpska nedelja mode u Novom Sadu

Dvanaesto po redu izdanje Srpske nedelje mode, najveće modne manifestacije u jugoistočnoj Evropi, počelo je u Novom Sadu i trajaće do utorka 7. maja.

Program aprilskog izdanja Nacionalne nedelje mode u centru „Master“ Novosadskog sajma, zvanično je počeo izložbom polufinalista takmičenja "Mr. & Mrs. Bottle".

Ova izložba deo je projekta „Moda i vino“ (Fashion and Wine) koju Nacionalna komora za modu Srbije realizuje zajedno s Pokrajinskim sekreterijatom za privredu i turizam.

Tim povodom, raspisan je i konkurs za dizajn i stilizovanje vinske flaše u cilju povezivanja vinara i modnih stvaralaca.

Pored predstavljanja novih kolekcija najistaknutijih srpskih dizanera, nacionalnu Nedelju mode obeležiće i brojni gosti iz inostranstva.

Od domaćih imena predstaviće se Igor Todorović, Marija Šabić, Suzana Perić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Ivana Nikolić kao i mnogi drugi afirmisani, ali i mladi talentovani dizajneri.

Kada je reč o gostima iz inostranstva, i ovoga puta srpskoj publici svoje nove modele prezentovaće umetnički direktor dva najveća Sajma mode u Evropi, u Parizu i Berlinu, zvanični član Federacije visoke mode Francuske i potpredsednik Srpske nedelje mode - Emerik Fransoa.

Iz Grčke stiže Marios Karavasilis, a iz Holandije Karmajkl Bajfeld.

Prva tri dana revija će se održavati u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, dok se 6. i 7. maja ovaj modni festival seli u čarobni prostor dvorca Eđšeg.

S obzirom na to da je Srpska nedelja mode izrasla u manifestaciju koja danas ima kredibilitet u modnim krugovima na globalnom nivou, u aprilskom izdanju akcenat će biti na saradnji sa inostranim manifestacijama i dizajnerima, a posebno s tržištem Azije.

Srpskoj publici predstaviće se dizajneri iz četiri centralnoazijske države: Kazahstana, Azerbejdžana, Uzbekistana i Tadžikistana.

Nedelja mode biće zatvorena 7. maja u kulturnoj stanici Eđšeg prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, a koja će biti bazirana na tradiciji Srbije i kulturnom nasleđu.

Na ovaj način Srpska nedelja mode najavljuje početak projekta "Retro innovation" koji je sproveden uz podršku srpske i kineske vlade, a ima za cilj očuvanje nematerijalne kulturne baštine i promocije kreativne kulture zemalja kroz dizajn najboljih kreatora iz Azije, kao i centralne i istočne Evrope.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво