Burkini na stranicama časopisa za muškarce

Somalijsko-američki supermodel Halima Aden, postala je prva muslimanka koja je snimila fotografije u burkiniju za poznati časopis „Sports ilustrejted“.

Halima Aden se pojavila na stranicama godišnjeg izdanja časopisa Sports ilustrejted, posvećenog kupaćim kostimima, u burkiniju koji pokriva celo telo osim lica, šaka i stopala.

Snimanje je obavljeno u kenijskom izbegličkom kampu gde je Halima Aden odrasla pre nego što se kao sedmogodišnja devojčica preselila u Ameriku. Hidžab je počela da nosi još kao tinejdžerka.

„Sada smo u prilici da na javnoj sceni vidimo političarke, poslovne žene, novinarke i mnoge uspešne žene koje nose hidžab i to je poruka koju sam i ja želela da prenesem. Počašćena sam što se Sports ilustrejted odvažio na ovaj korak da pokaže lepotu žena koje se skromno oblače“, naglasila je Halimau izjavi za Bi-Bi-Si.

Izdanje Sport islustrejteda koji je na naslovnici predstavio Tajru Benks i Bijonse, je američki časopis sa pretežno muškom publikom, te su reakcije na ove fotografije bile vrlo različite.

Jedan od pratilaca njihovog naloga na Tviteru je prokomentarisao da ako ove žene nose hidžab i pokrivaju svoje telo, bez obzira da li zbog vere ili skromnosti, onda je nelogično da se slikaju u seksi pozama za časopis koji je poznat po fotografijama golih žena.

U drugom komentaru stoji da bi bilo primereno da su se ove fotografije našle u katalogu za kupovinu kupaćih kostima. Međutim, objavljivanje u časopisu namenjenom muškarcima, potpuno obesmišljava svrhu nošenja hidžaba.

Pratioci na Instagramu su imali više pozitivnih komentara i hvalili su namere Sport ilustrejteda da uključi i ovu kategoriju žena na svoje stranice.

U intervjuu koji je dala za Bi-Bi-Si 2017. godine Halima je objasnila da hidžab doživljava kao svoju „krunu“. Nije joj jasno zašto je neobično biti manekenka koja nosi hidžab.

Prvi burkini dizajnirala je Aheda Zaneti, muslimanka iz Australije koja je želela da omogući svojim sunarodnicama da uživaju na plažama. Međutim, burkini do danas izaziva kontroverze, posebno od kada su u Francuskoj hteli da zabrane njegovo nošenje jer se protivi zakonu o sekularizmu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво