Pazi plafon !

Da bi jedan stan imao apsolutni kvalitet i udobnost, važno je i osvetljenje. Ono je direktno povezano sa bojom, tehnikom obrade zidova i strujom. Sjajan način da se sve to uklopi su spušteni plafoni.

Ako se odlučite za spuštanje plafona u stanu, raspored posla je sledeći: električar, gipsar, moler. Jedini preduslov za ove radove je dovoljna visina tavanice, a to je dva metra i sedamdeset santimetara.

„Gipsani radovi i električarski radovi, se ponekad i veoma često preklapaju. Gipsarski su jedni od najvažnijih radova u stanu zato što sa njima možemo da pregrađujemo prostorije. Od njih se prave i plafoni koji se zovu spušteni plafoni. Zašto arhitekte žele da rade sa spuštenim plafonima, zato što možemo da sakrijemo sve što ne želimo da se vidi“, kaže Nevena Simić, arhitekta i dizajner enterijera.

Ne spušta se uvek ceo plafon već samo deo iznad nameštaja koji želimo da istaknemo indirektnim, odnosno dekorativnim svetlom.

Uglavnom se ističe zid obrađen nekom od mnogobrojnih molerskih tehnika, oblepljen tapetom ili obložen opekom, ciglom.

Postoje različite vrste osvetljenja. Radno osvetljenje - koje je najjače, potom opuštajuće, ambijentalno. Sve tri vrste se uz gipsane radove koriste za postizanje različitih efekata u enterijeru.

U stanu uvek postoji neki dominantan zid, to je srce kuće. Taj zid ima neku svoju posebnu obradu koja zahteva posebno osvetljenje, naglasila je arhitekta.

Spušteni plafoni koriste se i za povezivanje prostorije.

„Najviše vremena provodimo u dnevnoj sobi, tu se cela porodica okuplja, pa je trpezarija sa celom dnevnom sobom objedinjena“, kaže Nevena Simić, arhitekta i dizajner enterijera.

Oprezno birajte boju. Preporuka dizajnera je da ne pravite velike kontraste između gipsanih konstrukcija i osnove. Bela boja i svetliji tonovi dominiraju i ove sezone, posebno u malim prostorima.

Uvek za plafon birajte svetliju nijansu boje, jer plafon sam već ima svoju senku i činiće da ta boja bude tamnija, naglašava arhitekta.

Preduslov za ove radove identičan je kao i za sve ostale. Izbor pravih majstora i osmišljavanje enterijera prema sopstvenim potrebama i ukusu, jer najvažnije je da u životnom prostoru vama bude prijatno i lepo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво