Kako od nereda do reda u ormanu?

Organizacija ormana mnogima je nesavladiva prepreka. Marija Krsmanović, dizajnerka enterijera, postala je poznata po veštini uspešnog obučavanja u toj oblasti.

Svima se bar jednom desilo da bude u svađi sa sopstvenim ormanom. Kada je pretrpan i bez reda, ubija nam volju da se lepo obučemo. Ali, ne umemo baš svi da sredimo orman tako da bude uredan i praktičan.

Marija je dizajner enterijera. Redizajnira ormane po svom ukusu, potom prelazi na organizaciju stvari u njima, sve to s ciljem da taj deo enterijera prilagodi potrebama žena. Orman je uz kuhinju, kaže Marija, carstvo žena.

„Kao dizajner enterijera želim da pomognem ženi da svoj orman napravi po svojoj meri“. Ne postoji savet koji svi mogu uspešno da primene, ali postoji nekoliko koraka kojima bi trebalo da se pozabave. Najvažnije je da preispitamo i realno sagledamo svoje potrebe i da tek tada krenemo u akciju“.

Drugi korak, možda i najteži, je izbacivanje suvišne stvari iz ormana. Treći,  način slaganja tako da nam sve u svakom trenutku budu na oku.

Marija Krsmanović je kod većine svojih klijenata primetila ponavljanje sličnih grešaka. „Tu postoje neke stvari koje se ponavljaju iz slučaja u slučaj, a to je prvenstveno prednji i zadnji plan ormana i odvajanje tih stvari na letnje i zimske. To je prva velika greška koja guši orman. Suština je da sve što koristimo, koristimo tokom cele godine. U suprotnom nam samo troši prostor u ormanu“.

Iako se teško odričemo stvari, uglavnom se vezujemo tek za nekoliko sigurnih odevnih kombinacija - kaže Marija.

„Kada izađem na teren, moji klijenti uglavnom kažu da nemaju mnogo stvari, ali to nikada nije tako. Mislim da osoba nije svesna šta sve ima upravo zbog tog premeštanja i da je bespotrebno da sakuplja nešto što će joj možda nekada zatrebati."

Većina Marijinih klijenata ima još jednu zajedničku stvar – čuvenu „stolicu za odlaganje“.

„Svako ima neki prostor gde odlaže stvari koje zapravo koristi, a ono što ne koristi stoji u ormanu. Nije poenta da orman bude skladište nego da bude nešto što je upotrebljivo, korisno i što može da motiviše“, preporučuje ova dizajnerka enterijera i dodaje: „Problem stolice rešava se jednostavno. Ako je nešto prljavo ide u korpu za pranje veša. Ako to planiramo još jednom da obučemo, mesto mu je u ormanu. A tamo može da se stavi na više načina. Najbolje rešenje su ofingeri, a zatim rolanje“.

„Postoji više tehnika slaganja stvari. Ja sam došla na ideju rolanja. Muškarci i deca posebno imaju taj problem da kad izvuku stvar iz sredine gomile, obavezno sruše većinu ostalih“.

Rolanje garderobe još je preglednije ukoliko koristimo kutije i fioke, savetuje Marija.

Još jedan savet koji bi nas oslobodio prednjeg i zadnjeg plana ormana, a time i nepreglednosti, bio bi da se oslobodimo njegovih standardnih dimenzija.

„Otkačite se od standardne dubine ormana. Neka on bude plići od 60 centimetara“.

Marija za kraj dodaje da je suština ormana da stvari imaju svoje mesto jer se tako postiže red, a kada se vraćaju na svoje mesto red se održava. Pritom, ne kaže se slučajno – red u kući, red u glavi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара