Nova šansa za stare komade nameštaja

Marija Veličić Krnjajić u svom ateljeu daje život komodama, foteljama, ormanima, ali i ukrasnim predmetima poput starih pegli na žar, činija i posuda za cveće.

Marija je stvorila svoju bajku u 21. veku. Starom, nekad neupotrebljivom nameštaju ili predmetu ona pruža novu šansu.

„Potrebno je puno rada, iskustva i mnogo vremena prvo da se svi ti komadi nameštaja pronađu, to je da kažem suština svega, da se stvori neka vizija i slika u glavi kako bi to trebalo da izgleda, a zatim kreće šmirglanje ozbiljan rad na komadima nameštaja koji su obično u veoma lošem stanju“, počinje priču Marija Veličić Krnjajić.

Sve je počelo pre četiri godine kada je bila na porodiljskom bolovanju i čekala treće dete. Dobila je ideju da preuredi kuću i da joj lični pečat. Počela je od sređivanja sobe najstarije ćerke.

„Moja prva komoda koja je stigla bila je sva od nekog mašinskog ulja. U njoj je neko držao alat i bila je u garaži. To je, bukvalno mi je trebalo oko dva meseca da ja to vratim u život. Obično nedostaju određeni komadi, delovi ornamenata koji se izlivaju, prave zatim se potpuno šmirgla ta komoda da dođemo skroz do drveta i tek onda na kraju sledi taj neki umetnički deo koji daje pečat i nešto drugačije nameštaju“, objašnjava Marija.

Sada ne radi nameštaj samo za svoje potrebe. Njena ideja naišla je na odobravanje okoline.

„Najčešće su to ili mladi bračni parovi ili čak i stariji tu nema pravila, ali su uglavnom ljubitelji antikviteta, starine, neko ko želi sasvim nešto neobično, nešto što se ne uklapa u standarde. Obično se da kažem, u poslednje vreme se dosta javljaju arhitekte koji, na primer, ako rade stan po meri žele da dobije taj novi komad nameštaja neku rustiku i starinu“, priča Marija o kupcima njenog nameštaja.

Posao kojim se bavi, na neki način je i porodični. Njena baka je živela u Italiji, a tata je jedno vreme slikao. Zato joj, kroz šalu kaže Marija, sada i ostatak porodice pruža svakodnevno podršku.

„Ako radite stvari sa puno ljubavi, dosta vremena i uloženog truda naravno da će se na kraju isplatiti. Najbitnija je ta energija koju ulažete u sav taj rad i ljubav“, poručuje Marija.

Iako je stvorila svoju malu bajku, Marija kaže da za ovakav posao treba, pre svega, imati dosta strpljenja i izdvojiti mnogo vremena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво