Filcovanje vune, stara i ponovo popularna tehnika

Ovih zimskih dana kapa glavu čuva. Ako je tako, slikarka Vesna Galjak sačuvala je na stotine dama. Ova umetnica pravi i oslikava neobične vunene kape, šešire, ali i rukavice i prsluke.

Vuna, topla voda i sapun, samo to vam je potrebno da napravite jedan šešir. Mada naizgled zvuči jednostavno, umešnim dizajnerima poput Vesne za najjednostavnije modele potrebno je dva dana rada. 

„Vunom sam počela da se bavim pre četiri ili pet godina kada sam na Zlatiboru videla neke komade koji su mi privukli pažnju i neznajući kako se to radi niti kako se to zove, ja sam na internetu pronašla da se to zove filcanje vune. I kada sam prevela na engleski onda se otvorio kosmos šta sve može da se radi na tu temu“, seća se Vesna Galjak.

Vesna je slikarka i pedagog. Iz radoznalosti je počela da se bavi novim hobijem – vunom, za koji kaže da je naročito popularan poslednjih godina.

„Svuda u svetu se to radi, a vrlo je malo zastupljeno kod nas. Ne znam zbog kojih razloga s obzirom na to da smo seljačka zemlja i da imamo ovce i da je pirotski ćilim recimo koji je prerađevina od vune, da je dostigao ovakvu popularnost, čudno je da se niko ozbiljno ovim bavio nije i da to nije deo narodne tradicije“, kaže Vesna.

Sa tradicijom se upoznala na internetu, gde je naučila kako da obrađuje, odnosno filcuje vunu.

Najviše su je inspirisali ruski i ukrajinski sajtovi, jer su, kako kaže, ovi narodi od vune napravili visoku modu.

„Prvo napravim kroj, osmislim kako će model da izgleda, pa se onda pristupa daljem radu i od neke početne ideje, to je slično slikarstvu, razvija se u smeru kako već sam model inspiriše da se uradi do kraja, nemam ja potpunu zamisao kad počnem da radim kako će to do kraja izgledati. Pritom je vuna takav materijal kao slikanje akvarelom da vi i ne znate kako će to izgledati nakon procesa rada“, ističe ova umetnica.

Vesna objašnjava da vuna nije zahtevan materijal za rad, pa je nakon šešira i kapa, savladala i rukavice, torbe, prsluke.

„Kupim vunu različitih boja, i mešanjem, opet slično slikarstvu, samo je materijal takav da se to radi na određeni način na koji to materijal dozovoljava“, ukazuje Vesna.

A materijala ne manjka baš kao ni ideja.

Komentarišući koliko su danas popularni vuneni šeširi i kape i ima li kupaca Vesna kratko odgovara: „Ima kupaca, naravno zimi je veća prodaja, a najveći broj modela sam zapravo prodala u inostranstvu“.

Veruje da će doći vreme kada će se vuna, ali i ručni rad ponovo ceniti. Do tada, od svog hobija ne odustaje, planira da do sledeće zime nauči da napravi vuneni kaput i naravno oslika ga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи