Koko Šanel, jednostavnošću do elegancije i slobode

Lako je razmišljati i maštati o nečemu, veoma je teško uraditi nešto značajno i dobro za sebe. Najteža stvar u životu je sprovođenje želje u delo, govorila je Koko Šanel, koja je preminula na današnji dan 1971. godine.

Legendarna francuska kreatorka ponudila je nešto do tada neuobičajeno, liniju proizvoda za potpuni izgled – od šešira, odeće i obuće do nakita i parfema.

Njena životna priča podseća na bajku. Rođena je kao Gabrijela Šasnel i veći deo svog detinjstva provela je u sirotištu. Čuveno prezime koje je i danas simbol stila u svetu mode nastalo je greškom crkvenog službenika, koji je u krštenici upisao Šanel.

Imala je samo 17. godina kada je u Parizu radila kao krojačica, a u kabareima je pevala i plesala. Tu je i dobila scensko ime Koko.

„Moj život je bio nezanimljiv, zato sam počela da kreiram“, rekla je jednom prilikom.

A kreirala je jednostavnu, elegantnu, udobnu i pre svega odeću sa stilom. Stvorila je prvu malu crnu haljinu, kostim od tvida ukrašen zlatnim dugmićima i klasičnu prošivenu torbu.

Za nju je Kristijan Dior rekao da je crnim džemperom i sa deset redova bisera oko vrata napravila modnu revoluciju. Postavila je još jedan standard – parfem „šanel 5“, koji će sledeće godine proslaviti 100. rođendan.

„Jednostavnost je ključ istinske elegancije. Svojom odećom dala sam ženama nov smisao slobode. Odjednom su mogle prijatno da se osećaju u svom telu dok su ranije bile stegnute različitim korsetima i pojasevima“, objasnila je svoju modnu filozofiju.

Imala je veliki broj udvarača, ljubavnika i bračnih ponuda, ali se nikada nije udavala. Dali, Pikaso, Stravinski bili su fascinirani njenom pojavom i avangardnim stavovima.

Koko je bila u vezi i sa ruskim plemićem Dmitrijem Pavlovičem, a za vojvodu od Vestminstera, Hjua Ričarda, skoro da se i udala. Odustajanje od udaje objasnila je rečima: „Do sada je bilo nekoliko vojvotkinja od Vestminstera, ali samo je jedna Koko.“

Plašila se mraka, a hrabro se suprotstavljala tadašnjim društvenim kanonima. Do duboke starosti nije prestajala da radi. Umrla je u Parizu, u 87. godini života, tokom priprema za oproštajnu kolekciju. Proglašena je najznačajnijom dizajnerkom svih vremena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво