Presvlačenje nameštaja – beskrajna igra kreativnosti

Ljubiteljima enterijera, čiju potrebu za čestim preuređenjem životnog prostora ne zadovoljava par dekorativnih sitnica, nove zavese ili tepih, presvlačenje krupnih komada nameštaja donosi beskrajnu ispunjenost.

Odavno je prevaziđena praksa da sve u prostoriji bude namešteno u jednom stilu. Isti materijal, neznatno odstupanje u boji ali ni najmanje u dezenu, ostalo je iza nas.

Nova pravila omogućavaju nam da ne presvlačimo sav nameštaj odjednom, što tapaciranje čini daleko pristupačnijim. S druge strane, moramo da vodimo računa da ne preteramo već da sve bude srodnih boja, linija i teksture.

Sa izvođačem radova, Danilom Plavšinom, napravili smo kombinaciju materijala za presvlačenje garniture, fotelje i jastuka, vodeći računa o zavesama, draperima ali i ostatku enterijera.

Izabrali smo grupu materijala koja odgovara modernim enterijerima i garniturama ravnih linija. Danilo nam je skrenuo pažnju i na nekoliko načina opšivke.

„Vrlo često, zbog veličine troseda ili ugaone garniture, biramo jednobojan štof u nekoj neutralnoj, sivoj ili bež boji. To povezujemo sa detaljima iz palete tri boje, na primer žute, zelene i plave.

Za jednu grupu jastučnica, dimenzija 40 puta 40, možemo da odaberemo prvu od tri izabrane boje, i to na pruge. U drugoj boji pravimo jastuke dimenzija 50 puta 50 a u trećoj 60 puta 60“.

Preporuka je da biramo različite dezene ali iz jedne karte materijala. Da kao dodatke, odnosno detalje, koristimo nijanse tri osnovne boje.

Uvek su u trendu neutralne boje, poput bež i sive. One su, pritom, veoma zahvalne za održavanje. Za one koji su spremni da malo rizikuju, dizajneri enterijera preporučuju da to urade pomoću bordo ili mastilo plave.

Trebalo bi da sve uskladimo sa ostatkom enterijera, ali oslanjajući se, pre svega, na lični ukus.

Oprezno sa trendovima

Kada nas privuče nešto aktuelno, poput pliša koji već dve sezone dominira među materijalima, trebalo bi da razmislimo da li nam zaista i treba.

Zatim, za koji komad nameštaja i u koju svrhu planiramo da ga koristimo. Na osnovu iskustva sa klijentima, Danilo Plavšin kaže:

„Trend svako stvara za sebe. Ali, nešto što se vraća a vezivalo se za neka prošla vremena, je pliš. Odvajamo taj veštački pliš koji je dosta zahvalniji za održavanje ali, s druge strane, može da u prostoru izgleda neelegantno. S druge strane, prirodni pliševi su skuplji, deluju mnogo ekskluzivnije i elegantnije, ali su lošiji za održavanje“.

Tapaciranje nameštaja - završna obrada

Materijale za presvlačenje garnitura, stolica, fotelja, troseda, dvoseda trebalo bi da biramo prema nameni. Važno je i da se raspitamo kakva sve završna obrada tapaciranja nameštaja postoji.

Na primer: kedar je način opšivke na foteljama, krevetima ili jastucima - to su podvrnute i opšivene ivice. Riš je padajući deo materijala širine i do 10 centimetara. Gurtna je dekorativna traka koja se stavlja na završetke između drveta i štofa. Preporuka je da bude kontrast materijalu na koji se stavlja. Tu su i nitne koje se farbaju u odgovarajuću boju.

„Ukoliko nam prostor dozvoljava možemo da se igramo i sa draperima. Ako sređujemo manji prostor možemo da smanjimo broj dekorativnih jastuka, a dodamo draper sa ornamentima. Ako ne želimo da se odreknemo jastuka, trebalo bi da stavimo svetliji draper“ – savetuje Danilo Plavšin.

Održavanje

Čak i kada je nešto napravljeno od negorivog materijala ili deklarisano kao otporno na vodu i prljanje, ne preporučuje se bahat već pažljiv odnos prema tome. Sintetika, odnosno veštački materijali, lakše se čiste.

„Ti veštački materijali ne izgledaju uopšte loše i to niko ne procenjuje i ne vidi na oko, naprotiv, mi više prodajemo tu vrstu materijala, više se i pravi jer su povoljniji, sasvim lepo izgledaju tako da je to apsolutni predlog za sve. S druge strane, prirodni materijali više su stvar ličnog izbora, prestiža i nečije želje“, kaže Danilo.

Na kraju svake enterijer priče, podsećamo vas da je korisno da poslušamo savete stručnjaka i da ispratimo trendove, ali da je ipak najvažnije da svoj prostor uredimo tako da nama u njemu bude prijatno i lepo.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво