Tonka pravi haljine od jedara

Tonka Alujević rođena je u Splitu. Zna da pliva, jedri, roni, planinari i ima nemiran duh. Tako se zove i njena emisija na Splitskoj televiziji u kojoj intervjuiše obične ljude koji vole da putuju. Beogradu se predstavila haljinama koje su napravljene od jedara.

Pod jedrima, Tonka Alujević polovila je 15 godina. Morske milje, okeanske, mediteranske i jadranske potrošile su i umorile jedra. Jedno od njih, ono glavno, godinama će ostati u konobi, kaže Tonka.

Zbog poziva na modnu reviju, jedra je pretvorila u deset haljina i tako im dala nov život. I nastala je izložba Od jedra pod kojin san plovila.

„Mene je, u stvari, vukla ta autentična priča zato što je to moje jedro, zato što je to puno sati, dana, puno meseci, a nisam kupila jedreninu ili posudila nečije jedro. Kad su me pitali da prodam dve svoje, mi rečemo vešte, haljine, nisam htela zato što da razbijam tu svoju priču i onda to ne dolazi u obzir“, objašnjava Tonka.

Kao što su putovanja morima bila avantura, ništa manja, kaže bila je i izrada haljina. Kolekcija je nastala u dahu. Sve skice nacrtane su hemijskom olovkom na dlanu.

Pucale su igle i konci, ali jedro je vodilo igru. Modeli su autentični, na njima je su i dalje so i lahori.

„Oni su vrlo nosivi iako izgleda da je to dosta težak i krut materijal. Najpre su nosile manekenke na modnoj reviji, a kasnije sam radila nekoliko izložbi i istakla bih od svih da mi je najdraža i u najlepšem prostoru u Hvaru, a sada smo ovde u 'Singidunumu' kao u nekom potpalublju, mi bi rekli ispod, u štivi. Volim se prilagodit novom prostoru jer je meni izazov, ne volim ponavljat te stvari“, istakla je autorka izložbe.

Napisala je sedam knjiga pa ipak smatra da postoje priče koje nikada ne može da ispriča. Neke od njih desile su se pod jedrima.

„Radila sam za neke dokumentarce pa je išla i ekipa, neki put najzanimljivije stvari niko nije snimio. Tako da su to bili neki bivši partneri, onda prijatelji, pa ono što najviše volim, a to je ići sama jer tako najviše naučite i najviše steknete iskustva, mislim na sva putovanja koja sam imala kroz celi svoj život imala jer ne radi se samo o jedrima i moru“, priča Tonka.

Likovni umetnik, performer, kreator, novinar, pisac, moreplovac – sve je to ona podjednako, kaže. Najviše ipak voli da izrađuje umetničke mozaike.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво