Sirogojno džemperi osvojili svet, lakše bi išlo uz pečat EU

Oznaku geografskog porekla do sada su u EU mogli da dobiju samo poljoprivredni proizvodi, ali je nedavno pokrenuta inicijativa da se to proširi i na druge autohtone proizvode čime bi se omogućila sredstva iz evropskih fondova za veći broj proizvoda. Sa čime bi Srbija mogla da konkuriše? U Srbiji 78 proizvoda nosi oznaku geografskog porekla, a među njima samo četiri nepoljoprivredna. Jedan od njih je Sirogojno džemper.

Džemperi iz Sirogojna odavno su osvojili modne piste i ekskluzivne radnje Milana, Njujorka, Londona. Rado ih nose širom Evrope, Amerike, Kanade, Japana; kraljice, premijerke, ugledne dame.

Nastaju strpljivim radom i umećem zlatiborskih pletilja, sada već novih generacija, ćerki i unuka nekadašnjih pletilja koje su, u predahu od seoskih poslova, uplićući u svoje radove zlatiborske pejzaže postavile temelje brenda.

Bilo ih je i 2.000, a sada njih oko 500 stiže da ispuni sve zahteve probirljivog modnog tržišta.

Pletilji Gordani Ćurdić za izradu jednog džempera, po dobijenom modelu, potrebna su oko dva-tri dana rada. U slučaju kada na džemperu treba uraditi i vezene detalje, kako kaže, posao će trajati pet do šest dana.

Recept za trajanje je jednostavan. Čista vuna, ručni rad, osluškivanje modnih tokova i motivi u skladu s vremenom.

„Ti neki motivi koji se rade već od šezdesetih godina, tačnije od 1962. godine, po čemu je Sirogojno džemper i prepoznatljiv, to su motivi kućica, cveća, pejzaža, ali rade se dosta i ovi noviji modeli“, objašnjava Biljana Jovanović iz preduzeća „Sirogojno kompani“.

Rukovodilac proizvodnje, Rosa Ljubojević, ističe da je Sirogojno zadržalo svoj prepoznatljiv stil, ali da u saradnji sa mladim modnim kreatorima nastoji da izgradi novi, odnosno da se prilagodi novim trendovima u pogledu aktuelnih boja i modela.

Pletiljama je posvećen i muzej koji svedoči o pola veka trajanja Sirogojno džempera, uz koje su na domaćoj listi nepoljoprivrednih proizvoda zaštićenog geografskog porekla i pirotski ćilim, bezdanski damast i šabački peškiri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво