Tri načina za novogodišnju dekoraciju stola

Dobro su nam poznate ustaljene kombinacije boja za božićno i novogodišnje dekorisanje – zlatna i crvena, srebrna i ljubičasta ili boje u prirodnim tonovima sa dosta zelenila. Ove godine, ipak, smo poželeli malo drugačije.

Zlatno pravilo dekorisanja glasi – Držite se teme, boje, godišnjeg doba ili trenutne inspiracije.

"Prilikom dekorisanja trpezarijskog stola ne moramo da obraćamo pažnju na ostatak enterijera u stanu", kaže Katarina Milivojević, menadžer partner u jednom salonu nameštaja. 

Katarina i arhitekta Vera Nikolić dale su tri saveta kako kako može da se uradi dekoracija u tri potpuno različite ambijentalne celine. 

Prva postavka je zlatna u kombinaciji sa crnom i staklom. Centralna figura je crni labud. 

„U dekoraciji stola svakako se moramo pridržavati nekih opštih načela, ali ono što je kod nas specifično i što volimo da koristimo u dekoraciji su deko figure – panteri, pelikani, gorile, sove ili nešto što vam je pri ruci“, objašnjava Katarina.

Dizajneri enterijera su kao nadstolnjak upotrebili mrežasti ukras za jelku, zbog toga što je lagan i podseća na vodu. Oko labuda su postavili svećnjake i mnoge druge detalje koji su ih u tom trenutku inspirisali.

Setovi za jelo su stakleni tanjiri u kombinaciji crne i zlatne boje. Pokazali su nam da je suština dekorisanja u snalažljivosti i originalnosti.

Saveti za sto manjih dimenzija 

Trpezarijski sto manjih dimenzija dekorisan je u mladalačkom stilu. On je veseo, pre svega, ali ima potrebnu dozu glamura, u skladu sa novogodišnjom temom. Uz neizbežnu zlatnu, ovom postavkom dominiraju tirkizna i zelena boja. 

„Potpuno smo izbacili stolnjak ili nadstolnjak, jer smo hteli da tekstura stola dođe do izražaja. Centralne elemente dekoracije i setove za jelo uokvirili smo borovim grančicama koje smo ukrasili pahuljama, kuglama, svećicama i još nekim elementima dekora“, kaže arhitekta Vera Nikolić.

Sto manjih dimenzija veći je izazov za glamurozno dekorisanje, zbog toga što je teže ostaviti dovoljno prostora za posluženje. 

„Bilo bi dobro da postoji neki dodatni element, kolica za piće ili komoda, gde mogu da stoje escajg, pića ili neka veća jela“, savetuje Vera. 

Bela i zlatna savršena kombinacija u svakom ambijentu  

Bela boja podseća na čistinu, sklad i mir. Dekoracija u toj boji savršeno se uklapa u bilo koji ambijent i gotovo da je nemoguće izbeći je u novogodišnjoj noći, posebno u kombinaciji sa srebrnom. 

„U ovoj postavci hteli smo da postignemo idilu zimskog proplanka sa ledenim detaljima i šarama koje stvara mraz. U tome nam je pomogao veliki svećnjak u obliku jelenskih rogova. U sve smo uneli toplinu uz pomoć svećica“, objašnjava arhitekta Vera.

Važan deo svake dekoracije, posebno novogodišnje, svakako je rasveta. Ona je nekada važnija od ostatka dekoracije. Prava količina svetla pomaže da dobro vidimo hranu, sagovornike sa kojima sedimo za stolom, ali i da dekor na stolu zasija punim sjajem. 

Dok smišljate svoju originalnu novogodišnju dekoraciju ne zaboravite na naš savet da uvek saslušate savet stručnjaka i pratite aktuelne trendove ali da svoj dom uredite tako da vama u njemu bude prijatno i lepo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво