Najlepši običaj – kićenje svatova

Nastao kao način da se svatovi ukrase, a ujedno i da devojke koje kite imaju priliku da se zbliže sa momcima, običaj kićenja svatova opstao je do danas. Ruzmarin koji se nekada kačio sada sve više menjaju cvetni aranžmani, sa belim, roze i svetlozelenim tračicama.

Cvetići za kićenje svatova su danas neizostavan deo dekoracije venčanja. Mnoge mlade sa nestrpljenjem biraju cvetiće za svatove odmah nakon što izaberu salu za svadbu. Razlog tome je što se kićenje svatova doživljava kao deo celokupne svadbene dekoracije, koja treba da bude u istom stilu i bojama kao i sala u kojoj će biti proslava.

Ovaj lep običaj vole sve generacije, a devojke koje su zadužene za kićenje svatova lepo i zarade od darivanja.

Tradicija kićenja svatova

Običaj kićenja svatova datira od srednjeg veka, kada se za tu priliku koristio samo ruzmarin. Postoje dve teorije zašto baš ruzmarin. Prema prvoj, romantičnoj, ruzmarin je simbol vernosti i bračne sreće, dok je po drugoj on odbrana od zlih sila i uroka.

Ova druga verzija se više vezuje za seosku sredinu. Ranije je bio običaj da se ruzmarin onima koji su u braku stavlja na desnu stranu revera, a onima koji nisu na levu.

Mladoženja se kitio sa dva cveta. Rodbina sa mladine strane je ruzmarin nosila sa desne strane, a mladoženjina sa leve. Kićenje svatova su obavljale devojke spremne za udaju, kako bi se prikazale mladićima na svadbi. Devojke su zatim darivali baš slobodni momci i njihove familije.

Na taj način kićenje svatova ruzmarinom je imalo važnu društvenu funkciju. Devojke su tako isticale svoje želje i pretenzije ka udaji i omogućavalo je mladima da se zbliže.

Mašnice i cvetići raznih boja i veličina

Danas je kićenje svatova ostalo kao lep običaj koji simbolizuje bračnu sreću. Ruzmarin sa tračicom u bojama srpske zastave se sve manje koristi za kićenje svatova. Umesto ruzmarina koriste se različiti cvetići (buketići), prirodni i od plastike, sa belim, roze i svetlozelenim tračicama.

Ukrasni cvetići se obično kače na rever, kao što je bio slučaj i sa ruzmarinom, a u nekim slučajevima se ženama i devojkama vezuju oko ruke. Cvetići, ukoliko su prirodni, napravljeni su od mini-ruža, mini-kala, hrizantema, orhideja i lizijantusa.

Pored cvetića i mašnica, mogu se naći i cirkoni, školjke, biseri, različite prelakirane bobice i plodovi. Cvetiće za kićenje svatova mladenci mogu naručiti u većim cvećarama, ali i u radnjama specijalizovanim za opremanje svadbi.

U poslednje vreme možete na Fejsbuku naći kreativne ljude, koji po povoljnim cenama izrađuju vrlo lepe cvetiće i dekoraciju za sale za svadbu.

Mladenci obično žele da se cvetići za kićenje svatova uklope stilski i po bojama sa dekoracijom sale za svadbu.

I danas kićenje svatova obavljaju mlade devojke, ali koje nisu nužno spremne za udaju, a negde i devojčice. Deca na svadbi se uvek lepo igraju uz devojke koje kite svatove i predstavljaju vrlo lep prizor.

Mlada i mladoženje, a ponegde i kumovi imaju drugačije cvetiće za ukrase, u skladu sa svojom ulogom na svadbi. Neke mlade žele da im se bidermajer slaže sa mladoženjinim cvetom na reveru.

Dodir luksuza

Lepotu sjedinjavanja dve duše na najdivniji način predstavlja cveće u svim oblicima prisutnim na venčanju.

Cveće, mašne i perle deluju bogato i glamurozno, kao što većina dama zamišlja svoje venčanje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара