Bilbord u tašni!

Ženska torba, rekao bi nežniji pol, nikada nije dovoljno velika. Svašta stane u nju – novčanik, ključevi, šminka... Međutim, postoje dve žene koje su, verovali ili ne, uspele bilbord da stave u tašnu!

Od reklama za banke, kompanije i hranu sa bilborda sišle su u malu radionicu među vešte ruke Ivanke i Jovanke. Ono što bi neko bacio pretvorile su u koristan modni detalj.

„Svest naših ljudi, što se tiče reciklaže je na izuzetno niskom nivou, što ja kažem i ispod nule jer svi misle da je reciklaža otpad. Jeste to, ali to je ponovna upotreba materijala, mi smo jedan materijal koji je koristio za reklamu neke kompanije primenili tako što od njega pravimo razne upotrebne predmete koji su i oprani, čisti, a naš je dizajn“, priča Ivanka Stamenović Grujaković.

Prave i fascikle, novčanike, šešire. U inostranstvu bi, kažu, zarađivale mnogo više, zbog ekološke svesti. Ovde, za sada, nije veliko interesovanje. Zato su i cene, objašnjavaju, pristojne – novčanik nešto više od 300 dinara, dok najskuplja tašna košta 4.000 dinara.

Jovanka Brujić objašnjava proces nastanka njihovih proizvoda: „Prvo operemo bilbord, onda imamo šablone. Određeni šablon krojimo i onda nastavljamo da šijemo“.

„Još nijednom nam se nije desilo za osam i po godina, evo deveta godina će još malo da smo napravili jednu istu torbu. Model bude isti, ali torba nije ista, svaka torba je unikatna tako da nijedna žena ne mora da se plaši da će biti dve iste torbe negde na nekom dešavanju“, istakla je Ivanka.

Pre nego što su pokrenule Udruženje „Eko beg“, obe su se bavile šivenjem i krojenjem. Ivanka je radila kao tekstilni dizajner, a posle i kao grafički. Jovanka je bila zaposlena u nekada poznatom tekstilnom preduzeću „22. decembar“.

Kada su ostale bez posla, pružila im se prilika da naprave prvu radionicu na Balkanu za proizvodnju torbi od bilborda.

„Prvo naše porodice nisu verovale u to, svi su mislili da smo mi, da ne kažem, lude što se time bavimo, međutim mi smo ovo jako ozbiljno shvatile, shvatile smo da smo jedinstvene da smo jedine na Balkanu koje se bavimo ovom vrstom reciklaže. Ranije smo bile pete sada smo druge u Evropi u ovoj vrsti reciklaže“, naglasila je Ivanka.

Na početku ih je bilo devet. Sada samo dve. Kažu da ljudi u današnje vreme očekuju da brzo zarade novac, nemaju strpljenja da ulažu u sebe i u posao. A bez toga, dodaju, nema dobrog biznisa. S obzirom na to da se u njihovom ateljeu nalazi šest šivaćih mašina, od kojih četiri nisu zauzete, rado bi prihvatile pomoć.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво