Ovacije za srpsku tradiciju na Milanskoj nedelji mode

Na jednom od najvažnijih modnih događaja u svetu, Milanskoj nedelji mode, koja je juče okončana, Srbija je imala čak tri predstavnika, koji su naišli na odličan prijem i kritike, kako predstavnika medija, tako i od posetilaca.

Dizajnerka Milica Tričković predstavila je svoju kolekciju na takmičenju za mlade talente, njena koleginica Nataša Župac prikazala je kolekciju na platformi "Mad Mood", dok je predsednica "Serbia Fashion Week", Svetlana Horvat, dobila poziv da učestvuje u radu stručnog žirija na takmičenju za mlade talente EFU na Milanskoj nedelji mode.

„Preko 70 mladih kreatora iz celog sveta uveličalo je ovaj događaj. Rad žirija bio je naporan, ali istovremeno zadovoljstvo je bilo ogromno. Eksplozija nove energije, svežih ideja i talenta ispunilo je dan u kom su se na Milanskoj nedelji mode predstavili mladi dizajneri. Srećna sam što je i Srbija imala i svog predstavnika na ovom takmičenju“, rekla je Milica Tričković, koja je prikazala svoju novu kolekciju.

„Milica svake sezone velikim koracima korača na internacionalnoj modnoj sceni, pa je i ovog puta pobrala komplimente za svoj rad“, kaže Svetlana Horvat, koja je prilikom boravka u Milanu imala susret sa Marijom Boselijem, počasnim predsednikom "Camera Nazionale della Moda Italiana", koji je vlasnik manifestacija Milanske nedelje mode i „Alta moda Roma“.

Tričkovićeva već pet godina pažljivo gradi dizajnersku karijeru i do sada je svoje kreacije predstavila na nedeljama mode u Beču, Pragu, Budimpešti, na Malti, na Kaspijskoj nedelji mode u Rusiji, a u Milanu se predstavila već drugi put zaredom.

Ovoga puta prikazala je kolekciju „Blesing“ za koju je inspiraciju pronašla u srpskoj tradiciji, u najvećoj meri kroz printove pravoslavnih fresaka i ikona na svojim kreacijama.

Naglašava da je ova tema izuzetno inspirativna i da već planira nove projekte, koji će takođe biti zasnovani na istim motivima.

„Nastojala sam da kroz ovu kolekciju kombinujem pravoslavne motive sa najfinijim čipkama i paperjem, sa ciljem da čitava kolekcija odiše glamurom. Takođe, i u ovoj kao i u prethodnim kolekcijama, koristila sam pačvork tehniku koja je inače karakteristična za moj rad i nastojim da je svaki put upotrebim na drugačiji način, kroz drugačiji stil“, ističe Milica Tričković.

Na Milanskoj nedelji mode Srbiju je predstavljala i dizajnerka Nataša Župac, koja se svojom kolekcijom „Azbuka“ predstavila na platformi "Mad Mood".

Kreacije bazirane na našem kulturnom nasleđu predstavljene su na reviji koju su pratili etno zvuci Slobodana Trkulje i po mišljenju prisutnih novinara bila je to najbolja kolekcija koja je prikazana tog dana na platformi "Mad Mood" tokom Milanske nedelje mode.

„Sve je proteklo fenomenalno i ja sam oduševljena reakcijama. Zahvaljujući 'Serbia Fashion Week', u Milanu sam se predstavila kolekcijom 'Azbuka', koja je inspirisana dragocenim primerkom tradicionalne gradske nošnje koji je pripadao mom dedi. Želela sam da bar na tren oživim bogatu srpsku tradiciju, kulturu i umeće izrade kostima“, rekla je Nataša Župac, koja će kao i Milica Tričković kolekcije predstaviti i na 11. Srpskoj nedelji mode, od 21. do 26. novembra u Novom Sadu.

Publika će imati prilike da upozna preko 50 dizajnera iz čitavog sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара