Revija ekskluzivnih narodnih nošnji u Etnografskom muzeju

U Etnografskom muzeju održana je revija narodnih nošnji manjina koji žive u Srbiji. Revijom je svečano otvoren „Vest etnolodži Festa“, koji se održava drugi put.

Modna revija ekskluzivnih nošnji i kostima dela nacionalnih manjina Srbije otkriva da tradicionalna nošnja može da bude izvor inspiracije u modernom stvaralaštvu.

„Ovim želimo da damo podršku nematerijalnom kulturnom nasleđu i inspiraciju nematerijalnim kulturnim nasleđem. Cilj našeg festivala je da s jedne strane promovišemo čistu tradiciju a s druge strane, promovišemo savremene umetnike koji imaju inspiraciju u tradiciji“, napominje autorka festivala Gordana Grubješić.

Najveću pažnju publike izazvala je slovačka nošnja i ukras na glavi, tzv. parta, stara 95 godina iz Kisača.

„Parta je jedan veliki venac na glavi, simbolizovao je ženu, mladost, i cveće, florali su bili dominantni, imali su dve ruže, s druge strane imala je rep veliki. To je poslednja parta sačuvana u Kisaču. Žena koja je pravila, njena prabaka, ja sam to kupio, nošnja koju ste videli, koja je crna, elegantna, stara je 150 godina“, priča Pavel Surovi iz Kisača.

U Srbiji živi više od 13 odsto pripadnika nacionalnih manjina.

„Ovo je evropska godina kulturnog nasleđa i mislim da je Srbija obeležava na najbolji mogući način. Pokazaćemo kakvo bogatstvo imamo i nije bez razloga zašto su u našoj kulturnoj baštini inspiraciju tražili brojni naučnici, brojni umetnici, slikari, kompozitori. Kao što vidite, i oni koji se bave modom“, navodi Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za nacionalne manjine.

Drugog dana „Etnolodži vest festivala“ je i revija jednog od najvećih modnih kretora Rusije Slave Zaitseva, čija je revija inspirisana Rusijom i prošle godine doživela ovacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво