Revija ekskluzivnih narodnih nošnji u Etnografskom muzeju

U Etnografskom muzeju održana je revija narodnih nošnji manjina koji žive u Srbiji. Revijom je svečano otvoren „Vest etnolodži Festa“, koji se održava drugi put.

Modna revija ekskluzivnih nošnji i kostima dela nacionalnih manjina Srbije otkriva da tradicionalna nošnja može da bude izvor inspiracije u modernom stvaralaštvu.

„Ovim želimo da damo podršku nematerijalnom kulturnom nasleđu i inspiraciju nematerijalnim kulturnim nasleđem. Cilj našeg festivala je da s jedne strane promovišemo čistu tradiciju a s druge strane, promovišemo savremene umetnike koji imaju inspiraciju u tradiciji“, napominje autorka festivala Gordana Grubješić.

Najveću pažnju publike izazvala je slovačka nošnja i ukras na glavi, tzv. parta, stara 95 godina iz Kisača.

„Parta je jedan veliki venac na glavi, simbolizovao je ženu, mladost, i cveće, florali su bili dominantni, imali su dve ruže, s druge strane imala je rep veliki. To je poslednja parta sačuvana u Kisaču. Žena koja je pravila, njena prabaka, ja sam to kupio, nošnja koju ste videli, koja je crna, elegantna, stara je 150 godina“, priča Pavel Surovi iz Kisača.

U Srbiji živi više od 13 odsto pripadnika nacionalnih manjina.

„Ovo je evropska godina kulturnog nasleđa i mislim da je Srbija obeležava na najbolji mogući način. Pokazaćemo kakvo bogatstvo imamo i nije bez razloga zašto su u našoj kulturnoj baštini inspiraciju tražili brojni naučnici, brojni umetnici, slikari, kompozitori. Kao što vidite, i oni koji se bave modom“, navodi Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za nacionalne manjine.

Drugog dana „Etnolodži vest festivala“ je i revija jednog od najvećih modnih kretora Rusije Slave Zaitseva, čija je revija inspirisana Rusijom i prošle godine doživela ovacije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 05. jul 2018, 11:54)
anonymous [neregistrovani]

o nosnjama

Daniela Barbulov Popov je modni dizajner iz Srbije koja koristi elemente narodnih nosnji u svojim kreacijama. Prelepe su!