Oklopar Stevan, čuvar drevne veštine

Izrada oklopa oduvek je bio izuzetno cenjeni zanat, kojim su se bavili samo odabrani majstori uz kraljevsko dopuštenje. Među retkim zaljubljenicima koji ovu drevnu veštinu kod nas neguju je i 31-godišnji Stevan Stevanović. Diplomirani master arhitekture, a na jesen i doktorand na primenjenoj umetnosti. Prvu samostalnu izložbu, „Plameni vitezovi“, priredio je u u rodnom Kruševcu.

Za sebe kaže da je entuzijasta, ljubitelj srednjeg veka, epske fantastike i borilačkih veština. Izloženi predmeti, oklopi, oružje i kostimi, plod su Stevanovog decenijskog rada, i oprema koju koriste „Plameni vitezovi“, članovi udruženja čije osnivač.

„Jedna pancirna košulja ima 12.000 alkica koje prethodno majstor treba da napravi pa da ih onda uplete. Ja bih, recimo, svakog dana odvojio po sat vremena za košulju, u pauzi između radova, i za jednu košulju je bezmalo trebalo preko 250 radnih sati. Tako da jednom u četiri do pet meseci bi jedna takva bi nastala“, objašnjava oklopar Stevanović.

Ljubav prema istoriji i viteškoj veštini, učinili su da mu okloparstvo od hobija postane profesija, a kvalite u radu preporuka za angažovanje u odabranom timu kostimografa na projektu naše kuće Nemanjići – rađanje kraljevine.

„Izuzetno mi je drago da sam imao prilike da radim na jednom tako velikom projektu i iz prve ruke osetim šta znači priprema jednog takvog dela. Preko 200 setova oklopa koje smo uradili i zašili, svaki komad metala je prošao kroz moje ruke, da ne pričam o krunama“, ističe Stevanović.

Izložbu plamenih ratnika i ratnica, čarobnjaka i feudalnih gospodara nakon kruševačke, u septembru će videti i beogradska publika.

„Iako je u pitanju fantastična stilizacija, svi predmeti koje možete videti napravljeni su od pravih materijala, od čelika. I pored toga što su stilizovani imaju i upotrebnu vrednost.“

Probajući oružje i opremu u to su se uverili i posetioci izložbe koja je, na radost najmlađih, okončana prikazom srednjovekovne viteške borbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво