Drečavi nokti i tetovaže ne na radnom mestu u MUP-u

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu zaposlenih kojim se, između ostalog, određuje kako policajci i službenici moraju da se oblače i komuniciraju, ali i kolike brkove ili kakve nokte mogu da imaju.

Dugi, drečavo nalakirani nokti, tetovaže, pirsing, brada dozvoljeni su, ali ne na radnom mestu u MUP-u Srbije. Razlog za donošenje novih pravila ponašanja i ličnog izgleda zaposlenih, pre svega je, kažu u MUP-u, bila obaveza iz važećeg Zakona o policiji. Međutim, to nije jedini razlog.

Policijski sekretar u Direkciji policije Milan Andrić objašnjava da su se policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu, na neki način, i ponašali tako kako danas propisuje Pravilnik.

„Ovo je neka naša tradicija koja je sada prvi put pretočena u jedan formalni akt. Pojedina ograničenja koja su sadržana u Pravilniku, a tiču se ličnog izgleda, pre svega, imaju bezbednosni aspekt u odnosu na policijskog službenika, naročito kad on primenjuje policijska ovlašćenja“, istakao je Andrić.

Mišljenja o novim pravilima, među zaposlenima su podeljena. I oni koji podržavaju imaju neke primedbe.

„Naše kolege su nam se obratile i uglavnom da zameraju najviše zašto je zabranjeno nošenje brada u uniformisanom sastavu policije. Koleginice su nam se obratile s tim što ne smeju da imaju drečavo lakirane nokte i jače da budu našminkane“, kaže predsednik Nezavisnog sindikata policije Velimir Lukić i dodaje da sindikat ima zamerku što se zabranjuju i tetovaže.

Milan Andrić navodi da Pravilnik zabranjuje tetovaže tako da će oni koji ih imaju morati da ih prekriju one ne budu vidljive građanima.

Pravila oblačenja i ponašanja policijskih službenika propisana su u skoro svim zemljama sveta, dok se obim regulacije razlikuje. U Hrvatskoj se ovo pitanje u potpunosti zakonski uređuje, dok u Švedskoj npr. postoje stroga pravila oblačenja kada su u pitanju intervencije, ali se izgled zaposlenih u svim drugim trenucima ne propisuje.

broj komentara 31 pošalji komentar
(sreda, 07. mar 2018, 18:19)
anonymous [neregistrovani]

Napotiv

Naprotiv. Nije prosao. I ne mozes da izgledas ne primereno i neprofesionalno . Bilo bi dobro da zabrane i na drugim mestima vidljivost tetovaza, pirsinga i drugih autoagresivnih obelezja. Posebno u vrticima.

(sreda, 07. mar 2018, 16:42)
Sara [neregistrovani]

Policija

Policija ne treba da ide na kurs, vec u skolu u koju su oduvek isli, gde su ucili sve od medjuljudskih odnosa do stvari koje mogu da im spasu zivot. Dobro su se setili da uvedi neki red a ne da policija sluzi sa podsmeh i ironiju.

(sreda, 07. mar 2018, 16:23)
anonymous [neregistrovani]

@Neka se javi neko...

Pa tetovaze se i nanose da bi se vidjele. Sami sebe 'osudjuju' da idu kroz zivot u potkosuljama i kratkih rukava, ljeti, zimi. Nesto kao onaj aforizam "Ko se nema cime pohvaliti, hvali se koliko moze popiti"

(sreda, 07. mar 2018, 16:07)
anonymous [neregistrovani]

А некада су носили кравате

Изглед полицајаца је брука и срамота. Виде ли скоро неко полицајца да не држи руке у џеповима, да униформа није полу раздељена, да је испеглана.?? А како носе оне капе(качкете) је смејурија. Додуше, и униформе им више личе на некакве лоше тренерке, али за то нису криви полицајци

(sreda, 07. mar 2018, 15:39)
NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

OSISANI

Takodjer do gola osisani poput ulicnih kriminalaca.

(sreda, 07. mar 2018, 15:22)
Djordje [neregistrovani]

Glupost

Svi ste nalupali gluposti da to nije normalno. Svaciji izgled treba da bide njegova licna stvar, mora biti uredan i to je to. Naroda komunizam je prosao ali vi izgleda i dalje zivite u njemu.

(sreda, 07. mar 2018, 15:07)
Из Британије [neregistrovani]

”Споља гладац, изнутра јадац”?

Код полиције је најважнија обука за посао који раде. Добра обука сама по себи води ка добром одевању, понашању и повезивању (комуницирању) са грађанством без чега нема успешног полицијског посла.
Пре неколико месеци био сам овде у Британији на забави у клубу где су се играле брзе окретне игре. У току вечери свратила су и два полицајца, ”бобија” да провре да ли је све у реду јер је био подигнут ниво безбедности због тероритичкин напада. После краће приче на вратима један од ”бобија” (са кратком риђом брадом) скинуо је шлем, питао једну од дама за плес а потом одиграо и најбољи плес вечери, у униформи, пендрек на боку, лисице, спреј итд. Прави мајстор. После аплауза и вицева, поздравили су све присутне и наставили патролу. То се зове повезивање са грађанством и љубазност. Овде је полиција у служби грађана а не ”власт”. Код нас у Србији до таквог нивоа већина полиције тек треба да се стигне. Такође, наше полицајце, у виду размене треба слати на обуку у друге земље, што важи и за све остала занимања.

(sreda, 07. mar 2018, 13:24)
anonymous [neregistrovani]

naslov

Treba da rade prvo na komunikaciji sa ljudima.vecina ih je drska i neprofesionalna.

(sreda, 07. mar 2018, 12:58)
Sale [neregistrovani]

Slazem se

Svima kojima ne odgovara pravilnik o ponasanju mogu slobodno da idu,imamo hvala bogu jos mladih i normalnih kojima je Srbija,cast i postenje na prvom mestu.Ocistite nasu policiju,krajnje je vreme.

(sreda, 07. mar 2018, 12:54)
anonymous [neregistrovani]

Pazi bogati

Mi smo mnogo daleko od Australije, a još smo dalje od načina ponašanja i komunikacije sa gradjanima od strane onih koji rade i u policiji i u ustanovama koje pripadaju državi. Propisi u policiji i vojsci treba da se sprovode isključivo zbog takvog položaja i poziva ne pdedstavljaju populaciju već služe populaciji. To je nešto da kada se prihvatiš toga moraš poštovati i pravila.