Da li biste obukle haljinu od mebl štofa?

Ako ovih dana presvlačite nameštaj, razmislite da li ćete baciti stari mebl štof. Jer možda vam se baš posle ove priče javi ideja kako da ga iskoristite. Jednoj beogradskoj dizajnerki ne manjka ideja, a pogledajte šta ona pravi od materijala predviđenog za nameštaj.

Jedna od sirovina koju dizajnerka Sanda Ristovski koristi za izradu modnih komada je mebl štof. U tome joj pomaže i fabrika nameštaja.

„U pitanju je jedna naša fabrika nameštaja iz Sevojna. Kada smo došli kod njih i kada sam ja videla pregršt materijala, od raznih štofova do najkvalitetnijih koža, malo sam se osetila kao dete u fabrici igračaka i zaista sam dobila onako mnoštvo ideja“, priča Sanda.

U izradi je do sada najčešće koristila nežne materijale poput svile. Sada joj je pravi izazov da od pomalo neuobičajenih i krutih materijala stvara odevne komade.

„Mnogo je zahtevno, mi smo morali da odemo u fabriku, kaput i tašne su morali oni da izrade. Moja saradnica je odradila šablone, ja sam nacrtala skicu kako sam zamislila. U stvari nisam ni bila svesna koliko je to jedan težak rad i koliko ljudi je angažovano, koliko se to kroji, koliko je svaki detalj bitan, koje su to sve mašine“, objašnjava dizajnerka.

Najteži deo posla, ipak jeste učiniti materijale nosivim i prijemčivim. Napraviti ih takvim da poželite da vidite sebe u njima, a ne vaš krevet.

„Ne vidi se to na prvi pogled. To stvarno na prvi pogled deluje kao veoma kvalitetan materijal, što je meni najvažnije jer ne bih želela da žena izgleda kao fotelja“, poručuje Sanda.

Upravo zbog toga, Sanda insistira na umerenom dizajnu. U suprotnom, kaže, svako preterivanje i poigravanje dovelo bi do toga da na primer kaput posluži nekome kao tabure.

„Ovo su uglavnom prilično nosivi komadi odeće ja uvek idem na to da su krojevi jednostavni i da su perfektno odrađeni. To je ono što je najvažnije. Ne volim da nešto mnogo šizim i da neka svoja umetnička ludila sad kroz garderobu isterujem zato što je na prvom mestu to primenjena umetnost i to mora da bude udobno da bude prijatno i nosivo svakodnevno“, objašnjava dizajnerka.

Do sada je uspela da od materijala predviđenih za nameštaj napravi kaput, jakne, torbe i kombinezon. Sa ovom garderobom predstaviće se 25. oktobra na „Fešn selekšnu“. Dok traga za idejama neizostavno društvo i glavna inspiracija su joj mačori Strahinja i Srećko. I oni uživaju u garderobi koja ih podseća na omiljeni nameštaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво