Keruan, prestonica tepiha

Tunis, najmanja zemlja severne Afrike, turistima je privlačan pre svega zbog atraktivnih letovališta, a kad su već tamo rado posećuju i mesta u kojima im se nude tradicionalni zanatski proizvodi. Ekipa RTS-a posetila je prestonicu tepiha u Tunisu.

Tunišani čine sve da se turizam vrati u njihovu zemlju nakon revolucije i napada na muzej i plažu. Može se reći da su i uspeli.

Pojačane su bezbednosne mere, a cene letovanja prepolovljene. Jedna od 30.000 turističkih zanimljivosti je – grad Keruan.

Prema legendi, osnovan je 670. godine, kada je vođa arapske vojske Bin Nafi u vrelom pesku pronašao ćup sa zlatom. Kad ga je izvukao iz peska, šiknula je sveža voda. Na tom mestu se sada nalazi – Velika džamija, važan centar za islamske vernike.

Keruan je poznat i kao prestonica tepiha. Ovde se, kažu dobri poznavaoci razlikuju arapski i berberski stil.

Tepisi se rade na tradicionalan način. Umetnost izrade datira još iz osmanskog vremena. Kod kuće ih prave žene, a prodaju isključivo muškarci. I neočekivan pozdrav za srpske turiste.

„O, Srbija, dobar dan, dobar dan“, uz osmeh je rekao jedan od prodavaca.

Kvalitet tepiha se meri brojem čvorova po kvadratnom metru – dobar ima najmanje 10.000 čvorova. Tepih sa 100.000 se smatra vrlo kvalitetnim – najskuplji i najkvalitetniji tepisi imaju i do petsto miliona čvorova.

„Cena ne zavisi od veličine tepiha. Zavisi od toga koliko ima čvorova po kvadratnom metru. Na primer ovaj mali, berberski, košta 50 evra. Ovaj veći je 100. A ovaj na zidu, zeleni – ima milion čvorova i košta 1.800 evra“, objašnjava Lasad, trgovac iz Keruana.

Ovde dolaze i mladi bračni parovi da kupuju tepihe – njima daje popust od 30 do čak 50 odsto.

U Tunisu postoje državne komisije koje za svaki ćilim – izdaju sertifikat u kome se opisuje način njegove izrade, kvalitet i cena. Za mnoge Tunišane proizvodnja ćilima predstavlja unosan posao koji se izuzetno ceni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво