Pamuk na etiketi, a garderoba sintetička

Sve je manje pamuka u garderobi, ali ne i na etiketama i deklaracijama. To su utvrdili tržišni inspektori u poslednjoj velikoj kontroli pre godinu i po dana. Znajući da inspektori retko proveravaju, trgovci stavljaju lažne deklaracije. Nadležni nemaju novca za kontrole, ali će ipak proveravati, ako bude više primedbi kupaca. Za to vreme, kupci lošiji kvalitet plaćaju skuplje.

Pamuk na etiketi, a garderoba sintetička. Prevaru prvi osete oni koji su alergični na veštačke materijale.

„Mnogo je teško utvrditi sirovinski sastav na osnovu samo opipa zato što i mi koji smo stručni za to moramo da napravimo preparat i utvrdimo kojeg sirovinskog sastava je i koja vlakna su sve prisutna“, objašnjava Jadranka Cvetković iz „Tekstilinspekta“.

A analiza košta. Akreditovane laboratorije uzorke na analizu dobijaju od proizvođača i uvoznika, a sve manje od inspektora jer nema novca.

Poslednja velika kontrola urađena je pre više od godinu dana. Kada je u junu 2015. godine usvojen novi Pravilnik o označavanju tekstila, inspektori su krenuli u sveobuhvatnu kontrolu.

Od 320 uzoraka u 100 slučajeva podaci na etiketi i deklaraciji nisu bili tačni. Sledeće godine broj neistinitih ličnih karata odeće smanjen je za polovinu. Zbog toga je inspekcija smanjila kontrolu, a i nedostatak novca je bio problem.

„Ako dođe do poremećaja, u slučaju da postoji veliki broj prijava da se nešto dešava ono što ne treba, tržišna inspekcija može izvršiti određena uzorkovanja“, kaže Slaviša Petković iz Ministarstva trgovine. 

Prirodni materijali su postali luksuz. Proizvodnja pamuka ostala je ista, a broj stanovnika se povećava.

„Proizvodnja ne može više da se poveća, zemljište nam je potrebno za proizvodnju hrane sve većeg broja ljudi“, ukazuje Mirjana Kostić sa Tehnološkog fakulteta.

Šezdesetih smo bili oduševljeni jeftinim materijalima koji su bili jednostavni za održavanje. Polovina sastava garderobe sada je poliester. Veštačka vlakna nisu loša pod uslovom da potrošač zna šta kupuje.

„Mi imamo jasan pravilnik o obeležavanju i označavanju tekstilnih proizvoda, imamo akreditovane laboratorije koje to mogu dobro da rade. Mislim da je segment tržišnog nadzora zatajio“, naglasila je profesorka Kostić. 

Profesorka svoje studente pre svega uči da ne veruju u ono što piše na etiketi. Sumnjičavi su i potrošači, ali dodirom je teško utvrditi koji procenat pamuka materijal sadrži. Preostaje im jedino da, kada nisu sigurni, slučaj prijave inspekciji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи