Burkiniji ipak dozvoljeni

Francuski viši upravni sud opovrgao je kontroverznu zabranu nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva celo telo, posle talasa kritika nakon što je nekim muslimankama naređeno da ga skinu na francuskim plažama.

Буркинији ипак дозвољени Буркинији ипак дозвољени

Današnja odluka suda, ili Državnog saveta, odnosi se konkretno na zabranu nošenja burkinija u mestu Vilnev-Lube, ali se očekuje da će ta obavezujuća odluka postaviti pravni presedan za svih tridesetak francuskih letovališta gde su izdate slične zabrane.

Advokati dve grupe za odbranu ljudskih prava uložili su žalbu sudu tražeći da se ispita legalnost te zabrane, uz navode da odredbe krše osnovne slobode i da su gradonačelnici gradova gde su uvedene takve zabrane prekoračili svoja ovlašćenja naređivanjem ženama šta smeju da nose na plažama.

Gradonačelnici su kao razlog za zabranu naveli zabrinutost oko javnog reda posle islamističkih napada ovog leta, a mnogi zvaničnici su iznosili argument da je burkini znak ugnjetavanja žena.

Advokat Patris Spinozi, koji predstavlja Ligu za ljudska prava, rekao je novinarima da bi ova odluka trebalo da postavi presedan i da i drugi gradonačelnici treba da deluju u skladu sa njom, dodajući da žene koje su već dobile kazne zbog nošenja burkinija mogu da ulože žalbu na osnovu današnje sudske odluke.

Liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen izjavila je da suspenzija zabrane burkinija na francuskoj rivijeri nije iznenađenje, ali da bitka još nije gotova.

Ističe da poslanici moraju „što pre“ da glasaju o proširenju zakona iz 2004. godine o zabrani pokrivanja glave i drugih vidljivih verskih simbola u školama na sve javne prostore, prenosi AP.

„Burkini bi očigledno bili deo toga“, napisala je Le Penova, koja će biti kandidat na predsedničkim izborima 2017. godine.

I bivši predsednik Nikola Sarkozi, koji je takođe najavio predsedničku nominaciju, sinoć je na mitingu na jugu Franucske rekao da se zalaže za zakon o zabrani burkinija „na teritoriji cele Francuske“. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво