Ogledalce, ogledalce...

Odraz u ogledalu sa zida može stvoriti utisak da se nalazimo u mnogo većoj i osvetljenijoj prostoriji. Stručnjaci za uređenje prostora savetuju i vesele ili neobične ramove za dodatno osveženje životnog prostora.

Raspoređivanje ogledala po kući može biti problematično i krajnje zbunjujuće. Budući da se mogu koristiti u različite svrhe, najbolje je pre postavljanja prvog dobro razmisliti i odrediti položaj svih ogledala u kući.

Primarna uloga ogledala u domu - proveravanje izgleda, olakšano pranje zuba, nameštanje frizure - odavno je prestala da bude njegova jedina funkcija.

Izborom velikog ogledala može se stvoriti utisak većeg prostora nego što u stvari jeste.

Pažljivo odabranom lokacijom ogledalo će reflektovati svetlost i na taj način će prostorija biti osvetljenija.

Osim toga, ukrasna ogledala ozbiljno pariraju umetničkim delima poput skulptura i slika.

Kada gledamo u ogledalo, kroz njegovu površinu vidimo ispred sebe ono što je u stvari iza nas. To izaziva promenu fokusa, što, opet, opušta očne mišiće i doprinosi celokupnom opuštanju i oslobađanju od stresa.

Ogledalo otvara „prozor" u jednu vrstu „virtuelnog" sveta na mestu gde je inače ravna površina zida.

Male prostorije na um i telo deluju „zatvarajuće", to jest osoba se oseća skučeno, a  pokreti su ograničeniji i oprezniji. Za osećaj slobode dovoljno je jedno veće ogledalo.

Taman i slabo osvetljen prostor takođe može delovati ograničavajuće i depresivno. U takvim slučajevima jedno ogledalo u ćošku kod prozora može prilično promeniti učmalu atmosferu. Ukoliko se ispod prozora nalazi drveće ili bašta, priroda će automatski „ući" u sobu i dodatno osvežiti prostor. 

Odraz u ogledalu uvek privlači pažnju posmatrača, bilo da proveri da li mu je frizura u redu, bilo zbog nečijeg pogleda.

Na tržištu se mogu naći i prava mala umetnička dela u kojima se može i ogledati. Raznobojni veseli okviri ili nekoliko ogledala različite veličine sa istim motivima dodatno oplemenjuju prostor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара