Neuspeli modni eksperiment

Činjenica da su modni kritičari „sahranili" kolekciju koju je Lindzi Lohan, pod firmom „Ungaro", predstavila na Nedelji mode u Parizu, mogla bi da odgovori ostale modne kuće od ideje da neku poznatu ličnost unajme kao gostujućeg dizajnera, ocenjuju stručnjaci.

Posetioci Nedelje mode u Parizu željno su iščekivali da vide kolekciju za proleće-leto 2010. modne kuće „Ungaro".

Glavni razlog je to što je kokreatorka kolekcije bila mlada holivudska glumica i miljenica tabloida Lindzi Lohan.

„Ungaro" je Lindzi Lohan angažovao kao „umetničkog savetnika" njihove glavne dizajnerke, Španjolke Estreje Arks, kako bi njihove kolekcije bile više „kul", objasnio je početkom septembra predsednik te modne kuće Munir Mufarž.

Međutim, reklo bi se da je to glumačko-modno savezništvo sasečeno u korenu, s obzirom na to da su se modni kritičari širom sveta utrkivali ko će da upotrebi teže reči da bi opisao Lindzin debakl.

„Kada je Lohanova izašla na pistu, oči su joj bile pune suza. A lako je shvatiti zbog čega", bio je uvod u jetki komentar objavljen u „Los Anđeles tajmsu".

„Posle čitave halabuke koja se nadigla pre mesec dana kada ju je 'Ungaro' angažovao i kada su mnogi unutar modne industrije prokomentarisali da je to uvreda za sve koji se ozbiljno bave modom, sasvim je razumljivo da se sve završilo kao neviđena blamaža", bio je nemilosrdan kritičar kalifornijskog dnevnika.

Mlada glumica je u poslednjih nekoliko godina napravila toliko „brljotina", da bi se ovo moglo otpisati kao još jedna u nizu - da nije ozbiljnijih posledica po industriju koja vredi milijarde dolara.

Analitičari napominju da bi to mogla biti tačka preokreta u do sada plodonosnoj saradnji poznatih ličnosti i modnih kuća (u delu koji se odnosi na kreiranje).

Svetliji primeri te saradnje, doduše, odnose se pre svega na konfekcijske linije, a ne na visoku modu.

Madona je tako kreirala nekoliko komada odeće za švedski "H&M", a Kejt Mos uspešno sarađuje sa britanskim „Topšopom".

Ipak, među stručnjacima preovladava mišljenje da je to što modne marke posežu za podrškom zvezda šou biznisa posledica recesije.

"Čini mi se da bi neke modne kuće učinile bilo šta, samo da opstanu na tržištu", kaže Stiven Ferm, direktor „Parsonsove nove škole dizajna" iz Njujorka.

„Lično, smatram to tužnim komentarom na naše društvo - proizvod se prodaje zbog toga što se potrošaču dopada osoba koja je s proizvodom povezana, a ne zbog samog proizvoda", napominje Ferm.

„Živimo u svetu u kojem, kada jednom brendirate svoje ime, možete da radite šta god hoćete, bez obzira na to da li ste kvalifikovani ili ne. Mislim da je to veoma uznemiravajuća činjenica", zaključio je direktor prestižne škole.

Većina stručnjaka nema ništa protiv toga da zvezde svojim „sjajem" pružaju podršku poznatim modnim kućama.

Ipak, upozoravaju da bi saradnja trebalo da se završi na reklamnim kampanjama, kakve smo viđali decenijama unazad.

Pre više od četrdeset godina, Odri Hepbern je bila muza Ibera de Živanšija i zaštitno lice njegove modne kuće.

Poslednjih godina, glumica Šarliz Teron se pojavljuje u kampanjama „Kristijana Diora", a Nikol Kidman i Kira Najli reklamiraju „Šanelove" parfeme.

„Ungaro" i Lindsi Lohan hteli su da odu korak dalje i - spotakli su se! Pokušaj uvođenja holivudskih zvezda u visoku modu kao kreatora pokazao se kao eksperiment koji nije uspeo.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво