Vodeni svet Aleksandra Mekvina

Ideja metamorfoze žene u podvodno stvorenje koje preuzima vlast na Zemlji preokupirala je avangardnog kreatora Aleksandra Mekvina za vreme stvaranja nove kolekcije visoke mode.

Britanski dizajner Aleksandar Mekvin, inspirisan Darvinovom teorijom evolucije, dočarao je čudesni svet „20.000 milja pod morem" na pariskoj Nedelji mode.

Posredstvom modela, kreator gledaocu prenosi priču o tome kako žene, nakon metamorfoze u stvorenja iz dubina mora, preuzimaju planetu.

Haljine koje su gotovo skulpture imale su kompjuterizovane, digitalno uvećane printove riba, zmija, bogomoljki, leptirica, buba i džinovskih lignji iz nekog fantastičnog sveta.

Metalni tregeri, pojasevi, korseti, kragne koje podsećaju na oklope kraba,  dugački komadi tila u bojama duge poput pipaka velike sajber meduze, zlataste odore sirena-ratnica, činili su da se gledaoci osećaju kao u drugom prostoru i vremenu.

Kupasto oblikovana kosa manekenki dostizala je visinu i od tridesetak santimetara ili je bila upletena u sitne pletenice kako bi asocirala na alge i morsku travu.

Mekvin je i izborom obuće želeo da naglasi da su u pitanju bića sa „teškim" nogama. Čizme sa monstruozno visokim potpeticama podsećale su na noge slona „presvučene" u veštačke staklaste materijale ili zmijsku kožu i načičkane školjkastim parčićima metala.

Izgled morskog stvorenja kompletiran je „škrgama" na slepoočnicama.

Printovi nove kolekcije visoke mode Aleksandra Mekvina rezultat su kompjuterskih eksperimenata sa poznatim dezenima. Svaki print je jedinstven, načinjen specijalno za pojedinačne modele.

Haljine su delovale stopljeno sa telima manekenki, bilo da su u pitanju razne vrste pipaka ili „peraja" raža - rukavi su viorili već od ramena, a nabori na kratkim, oblim suknjama obrazovali su izgled školjke.

Jarke, svetlucave boje na osam do deset devojaka, koliko ih je stalno bilo na pisti, prelamale su se na način na koji se svetlost prelama iznad ronilaca koji istražuju koralne grebene.

Takav utisak ostavljali su i modeli u srebrnoj i crnoj boji upotpunjeni širokim, loptastim rukavima ili nogavicama, kao i kragnama „pozajmljenim" sa ronilačkih odela.

Čak je i morski fenomen bioluminescencije dočaran mnoštvom fluorescentnih šljokica i upotrebom holografije.

Spektakl koji je priredio Mekvin uz pomoć, očigledno, brojnog tima uživo je prenošen i preko Interneta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво