Читај ми!

Muškarac pokrenuo „Vog“?

Čak 23 zemlje danas imaju svoju verziju ovog legendarnog časopisa, pokrenutog u Americi. Predstavljamo vam neke istorijske činjenice o „modnoj bibliji“ koje možda do sada niste znali.

Verovali ili ne, časopis Vog ("Vogue", što na francuskom jeziku znači stil) pokrenuo je  muškarac – Artur Turnur, 17. decembra 1892. godine, i tada je koštao 10 centi.

Danas bi to bilo 2,62 dolara.

Na početku se prodavao kao nedeljnik, a ciljna publika bila je njujorška aristokratija.

Konde Montroz Nast kupio je Vog 1905. godine, godinu dana nakon smrti Artura Turnura, i postepeno uticao na proširenje ciljne grupe čitalaca.

Godine 1910. časopis počinje da se „preliva“ i u druge zemlje. Posle Nastove posete Velikoj Britaniji 1916. godine, tamo je takođe započeta prodaja Voga, zatim u Španiji, Italiji i 1920. godine u Francuskoj.

Prva poznata manekenka koja je krasila naslovnu stranicu bila je Toto Kupman, biseksualka indonezijsko-danskog porekla, koja je kasnije bila špijunka u Drugom svetskom ratu.

„Modna biblija“ je kao mesečnik počela da se prodaje tek 1973. godine pod uredništvom Grejs Mirabl, a na poziciji glavne urednice se najduže zadržala Edna Vulman Čejs – čak 37 godina. 

Prva slavna osoba na naslovnici bila je Madona 1989. godine, a u poslednjih pet godina na čak 93 odsto naslovnica nalaze se osobe iz sveta poznatih.

Samo oko 12 odsto čitalaca štampanog izdanja čine muškarci, dok čak 42 odsto muškaraca čita onlajn verziju.

Džeparac za garderobu Ane Vintur, koja je postala odgovorni urednih magazina u julu 1988. godine, navodno iznosi 200.000 dolara.

Vera Vang je svoju karijeru započela kao modni asistent u Vogu, a kasnije je dogurala do mesta urednika mode, i na toj poziciji bila je od 1972. do 1987. godine.

U časopisu Vog radila su još neka, sada poznata imena kao što su Aleksander Vang, Ali Mekgrou, Izabela Blou, Šon Averi i Džon Didion.

Kraljica naslovnica američkog Voga je glumica Lorin Haton, koja se na njoj pojavila čak 28 puta, dok se 1974. godine na naslovnici pojavila prva Afroamerikanka, manekenka Beverli Džonson.

U ime časopisa Vog, Ana Vintur je dosad pogledala oko 3.000 revija.

Samo nekoliko muškaraca uspelo je da bude na naslovnici a to su Elton Džon, Ričard Gir, Džordž Kluni, Lebron Džejms, Rajan Lohti, Robi Vilijams, Manolo Blanik i Kanje Vest.

Polovina sadržaja svakog broja čine reklame, a kada je reč o nekom jako čitanom mesecu, poput septembra, procenat reklama može porasti i na 80 odsto!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво