Novo ruho starog nameštaja

Napad na budžet može se izbeći, ili makar odložiti, ako stari drveni nameštaj dobije novi izgled. Vesele nijanse plave, žute ili crvene boje obasjaće celu prostoriju i produžiti vek omiljene stolice za ljuljanje ili komode.

Omiljena drvena komoda, stolica ili sto više ne izgleda tako dobro i teška srca razmišljate da je možda došlo vreme da napusti vaš dom.

Uvek dobrodošlo, a naročito u vreme globalne krize, je rešenje za koje su potrebna minimalna sredstva i malo dobre volje.

Sveže ofarban komad drvenog nameštaja posle sitnih popravki delovaće kao da je nedavno kupljen.

Čak i ako je u pitanju samo jedna stolica u uglu, ukoliko je prefarbana nekom veselijom bojom, razlika će biti više nego očigledna, pa  poseta prodavnici nameštaja neće više biti neizbežna.

Pre pristupanja farbanju najbolje je ukloniti postojeću farbu ili lak sa svih površina kao novi premazi ne bi jednostavno „spali".

Postoje specijalizovani skidači boje koji se mogu nabaviti u većini farbara. Skid-boja se valjkom ili četkom nanese na površine sa kojih je potrebno skinuti boju i ubrzo posle toga farba se može lako oguliti.

Na pakovanju je najčešće detaljno objašnjeno kako se skidač boja koristi. Uputstva za upotrebu se treba pridržavati, a bilo bi dobro zaštititi što veću površinu kože odgovarajućom obućim i garderobom sa dugačkim nogavicama i rukavima. Nije na odmet staviti i zaštitne naočare.

Rešenje za teško dostupna mesta i pukotine u koje se uvukla stara boja ili osnovna boja je mala četka koja podseća na četkicu za zube.

Drugi način za bezbedno skidanje boje sa površine drveta je šmirglanje, što u slučaju manje veštog „majstora" nije preporučljivo. Šmirgl-papirom mogu se oštetiti drveni, ali i metalni delovi nameštaja koji ne mogu da se skinu.

Ostatke skid-boje ili šmirglanja treba pažljivo obrisati kako bi podloga bolje prionula. Osnovnu boju, to jest podlogu, nije obavezno nanositi, ali je preporučljivo kada je potrebno dodatno zaštiti drvo od plesni, gljivica i insekata.    

Kada je podloga potpuno suva, prateći prirodne šare drveta četkom ili valjkom naneti jedan sloj željene boje. Ako je potrebno, naneti još jedan sloj i ostaviti da se dobro osuši, što ne bi trebalo da traje duže od 48 sati.   

Na samom početku korisno je utvrditi da se slučajno ne radi o antikvitetu čija umetnička, istorijska i ekonomska vrednost bi bila višestruko umanjena skidanjem originalne i nanošenja nove boje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи