Između struje i egzotike

Proizvođači automobila su se na Sajmu automobila u Frankfurtu utrkivali u predstavljanju štedljivih, ekoloških i fantastičnih modela kako bi zainteresovali kupce.

Optimizam menadžera najvećih svetskih auto-kuća na Sajmu automobila u Frankfurtu da bi se ta industrija mogla oporaviti od globalne krize već iduće godine, ne dele mnogi eksperti koji smatraju da toj grani privrede predstoje teška vremena.

Na 63. Međunarodnom sajamu okupilo se više od 7.000 novinara iz celog sveta koji zajedno sa ekspertima i menadžerima želeli da čuju da li automobilska industrija ima novo rešenje u borbi protiv krize.

Predstavljena su čak 83 nova modela među kojima je bilo 35 elektroautomobila.

Najviše zahvaljujući ekonomskoj krizi, konkurencija na Sajmu je bila „ljuta". Organizatori su u poslednjem momentu morali da reorganizuju raspored, pa je „Tojota" svoje adute hibrid „auris" i model na električno napajanje „prijus" predstavila veče pre „Be-em-vea".

Predstavljanje „Be-em-veove" flote ekonomski prihvatljivijih sportskih modela koji koriste dizel bilo je teško nadmašiti.

Direktor "Be-em-vea" Norbert Rajthofer pohvalio se da je ta kompanija smanjila potrošnju goriva više nego druge firme. Što se tiče električnih automobila, tu je „mini moris", a u planu je i proizvodnja novog gradskog modela na električni pogon.

Novi "mercedes" Ѕ klase koji troši tri litra goriva dokaz je da potrošnja nije prepreka na putu ka uspehu.

Najveća zvezda kompanije „Dajmler" je novi sportski kupe „mercedes SLS AMG", koji će se za četiri godine pojaviti kao električno vozilo.

Francuski "Reno" najavio je da će početi da proizvodi prvu iz serije električnih automobila iduće godine i da sa nemačkom kompanijom za proizvodnju električne energije i prirodnog gasa RWE razvija mrežu stanica za dopunu baterija za električna vozila.

Mali "elektronci" protiv luksuznih lepotica

Automobilski gigant „Folksvagen" ponudio je tržištu vozilo za koje mnogi tvrde da će postati kultno.

U pitanju je „e-ap" (E-Up) na električni pogon. Jedna od zvezda sajma u Frankfurtu takođe je proizvod iz „Folksvagenovih" fabrika. Minijaturni „L1", namenjen za dve osobe koje su smeštene jedna iza druge, teži tek nešto više od 450 kilograma.

Neostvarena želja mnogih posetilaca Sajma ostaće „ferari 458 italija" koji zamenjuje stariji model „f430".

 

„Gran kabrio", prvi kabriolet u istoriji kompanije "Maserati" sa četiri sedišta, izazvao je veliko interesovanje.

Posetioci su se najviše interesovali za krov, to jest, da li je izrađen od tkanine ili metala, da li je zadržao četiri sedišta, i, naravno, koji će se motor naći ispod duge haube.

Za razliku od "ferari kalifornije", „gran kabrio" ima platneni krov, koji pokriva četiri sedišta, te se na taj način štedi na masi i prostoru.

Britanski proizvođač luksuznih automobila "Aston Martin" predstavio je prostrani „rapid sedan" koji će moći da se takmiči sa modelima sa četiri sedišta za koje takođe mora da se izdvoji suma sa šest cifara poput „porše panamere" i „maserati kvartoporte".

Organizovan poput vojne operacije, Sajam u Frankfurtu ostaće upamćen po nestrpljivosti izlagača da predstave modele zbog čega su neke fotografije došle do javnosti pre zvaničnog predstavljanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво