Svečana frizura, (ne)moguća misija

Sjajan izbor garderobe, vrhunska šminka, preskupe cipele, ne vrede mnogo ako u svečanoj prilici proviri „glava nečešljana". Vešte ruke i malo mašte mogu lako strpljivu devojčicu pretvoriti u princezu.

Specijalne prilike, poput svadbe, krštenja, maturske večeri ili proslave 18. rođendana, zahtevaju poseban trud. Pažljivo odabrana garderoba, cipele, tašna i šminka biće nepotpuni ukoliko izostane svečana frizura.

Ima raznih oblika i stilova uključujući one koje ne nosimo često pa frizeri savetuju oprez pri izboru frizure koja mora ostati „pristojna" do povratka kući. 

Svečana frizura mora odisati elegancijom, mora se slagati sa haljinom i pratećim detaljima, ali ne sme odskakati od ličnosti.

Vešt frizer proceniće, u skladu sa oblikom lica, kvalitetom i tipom kose, da li željeni izgled uopšte može da se postigne i da li će dovoljno potrajati.

Lokna ili pramen kao strela

Ravna kosa većine devojaka može se uvijanjem učiniti gušćom, a time i raskošnijom. Kovrdžava i talasasta kosa viklerima se može „ukrotiti", a kovrdže definisati i u slučaju najnemirnijih uvojaka.

Nasuprot uvojcima tu je ispravljanje kose, koje, takođe, nosi svečanu notu. Uvijanje ili peglanje kose za svečanu priliku traje i više od dva sata.

Dobro nameštena frizura ne samo da će privlačiti poglede, već će i trajati dugo, uklapati se sa svim detaljima i garderobom, ali i temom formalne prilike.

Kosa prikačena ukosnicama po pravilu je postojanija, ali svaka frizura u stalnoj je opasnosti od vlage, vetra i kiše. Talasasta kosa koja je ispravljena će se pri povećanoj vlažnosti vazduha ukovrdžati, a inače ravna, a za specijalnu priliku uvijena kosa će se opustiti.

Kratka kosa u svečanoj prilici najbolje je da bude uredna, ali lepo oblikovana, „na svom mestu".

Prednost uređivanja kratke kose za svečanost je u tome što nije potrebno mnogo vremena da bi se oblikovala u izazovnu frizuru.

Uz malo proizvoda za učvršćivanje, viklere, fen, četke i vešte ruke frizera, kratki pramenovi mogu biti ženstveniji i efektniji od duge kose.

Još jedna prednost kratke kose je što se u slučaju neženjenih „efekata" brzo može prepraviti u odabranu frizuru.

Obavezna elegancija

Za kosu srednje dužine u svečanim prilikama važi isto što i za dugu i kratku kosu - neophodno je da bude elegantna i da izgleda fenomenalno.

Tipovi svečanih frizura i u ovom slučaju variraju od potpuno ravne, preko talasaste i ukovrdžane kose koja može biti puštena, potpuno ili delimično podignuta. Različiti prohtevi i postojeća frizura uslovljavaju vreme boravka u salonu, ali treba se pripremiti na period između 30 i 90 minuta.

Kosa srednje dužine sjajan je izbor, jer nije preduga i neće smetati niti kvariti izgled haljina sa visokim kragnama.

Takođe, takva kosa dovoljno je dugačka da može da se skupi u punđu ili nosi podignuta na neki drugi način, bez bojazni da će biti problema sa viškom kose koja nema gde da se skloni kao što je to slučaj sa veoma dugom kosom. 

Beskrajne mogućnosti

Uprkos takvim problemima, dugačka kosa u formalnim prilikama može biti nežna, elegantna, klasična, ali i dramatična. Svečana frizura u ovom slučaju može imati više slojeva, varirati između precizne, zalizane i tršave, slobodne „kreacije".

Šiške mogu promeniti ukupan utisak, umekšati crte lica ili dati stroži izgled.

U zavisnosti od kvaliteta, oblika, ali i odabrane fizure, stručnjak će primeniti različite tehnike i proizvode, a sam proces trajaće između 30 minuta i dva sata, pa i duže ukoliko je u pitanju nešto složenije raspoređivanje pramenova. Frizeri najčešće kažu da se čekanje i strepljenje, na kraju, isplate. 

U igri je sve. Od viklera, češljeva, ukosnica, četki različitih veličina i oblika, preko brojnih preparata za učvršćivanje i oblikovanje, do presa za ispravljanje i aparata za uvijanje kose.

Duga kosa se može ispraviti, ukovrdžati, nositi puštena ili podignuta u punđu, upletena u razne vrste pletenica...granice postavljaju jedino mašta i umešnost onoga ko pravi frizuru i hrabrost osobe o čijoj se „glavi radi". 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво