Ne možeš da kupiš odeću - iznajmi je!

Usred recesije, u Australiji cveta nova grana modnog biznisa - iznajmljivanje firmirane garderobe putem interneta. Vlasnice sajtova koje iznajmljuju garderobu priznaju da je za tu ideju delimično odgovoran i film „Seks i grad".

Australijankama koje ni u recesiji ne bi da se odreknu skupih, dizajniranih odevnih predmeta, ponuđena je mogućnost da putem interneta - iznajme garderobu.

Pokušavajući da izađu na kraj sa smanjenjem plata i otkazima, mnoge Australijanke slede primer američkih žena i iznajmljuju firmiranu garderobu ili, pak, kupuju polovnu.

„Posao nam je procvetao, naročito u poslednja tri meseca. Izleda da recesija čini čuda za ovo čime se mi bavimo", kaže za Rojters Simon Santana, osnivač sajta www.lovemeandleaveme.com, prvog i najprometnijeg sajta u Australiji koji se bavi iznajmljivanjem odeće poznatih modnih dizajnera.

„Zabeležili smo rekordan broj novih članova i rekordan broj iznajmljivanja. Izgleda da su se ljudi prilično zagrejali za tu ideju", kaže Simon.

Sajt trenutno ima pet hiljada članova koji, osim da iznajme, mogu i da kupe polovnu garderobu ili novu koja je na popustu.

Ovaj sajt je jedan od sedam sličnih koji funkcionišu na teritoriji Australije. Klijenti su im različitih godina i profesija, a nudi im se iznajmljivanje odeće, obuće i torbi najpoznatijih modnih kuća kao što su Prada, Luj Viton ili Šanel. Sve to, po razumnoj ceni.

Primera radi, Pradina haljina koja u maloprodaji košta 1.900 australijskih dolara (1.600 američkih), može da se iznajmi za oko 150 australijskih dolara nedeljno ili 250 mesečno.

„S obzirom na trenutnu krizu, svi razmisle dva puta pre nego što nešto kupe i svi se trude da pametnije troše novac. Volim firmiranu odeću i sada mogu da nabavim četiri haljine po ceni jedne", objašnjava prodavačica obuće Simon Maršal, koja rado odlazi na zabave i, kao većina žena, ne želi da je (pre)više puta vide u istoj garderobi.

Mnoge Australijanke iznajmljuju skupu garderobu samo nekoliko puta godišnje, za posebne prilike. Tako im je omogućeno da se osećaju samouvereno jer su adekvatno odevene, a nisu potrošile čitavo bogatstvo.

Stivi Delamarta, vlasnica sajta www.indiangiver.com.au smatra da se ideja „primila" zahvaljujući filmu „Seks i grad".

U njemu Kerina asistenkinja Luiz (glumi je Dženifer Hadson) priznaje kako iznajmljuje torbe poznatih dizajnera, jer ne može da priušti da ih kupi.

„Mislim da 'revolucija iznajmljivanja' tek dolazi. U narednim godinama biće to jedna od najjačih grana modne industrije", uverena je preduzimljiva Australijanka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи