Sedam decenija među grudnjacima

Odevni predmet, koji nekima može promeniti život i čiju centralnu poziciju u ormarima mnogih žena ne može da ugrozi munjevito smenjivanje modnih trendova, jeste grudnjak. Jedna londonska kompanija se, svesna te činjenice, ženskim grudima "bavi" već 70 godina.

Nekada mala krojačka radionica koja je izrađivala ženski donji veš po meri izrasla je u međunarodni brend „Rigbi i Peler" čije proizvode rado nose oni sa veoma dubokim džepom, članovi britanske kraljevske porodice, ali i oni koji su skromnijih primanja.

Posle gotovo 60 godina u poslu, sedamdesettrogodišnju Džun Kenton mušterije još mogu da iznenade izborom brushaltera.

Nekada se desi da žene ispod džempera imaju neverovatno male brushaltere, objašnjava Džun Kenton koja ima tako „oštro" oko da joj je potrebno samo da „baci pogled" na pripadnicu lepšeg pola da bi shvatila da ispod više slojeva garderobe ima veš neodgovarajuće veličine.

„Vidi se to na licu", tvrdi Kentonova, dodajući da kada žena nosi brushalter koji joj je mali grudi poskakuju tokom hoda.

Kompanija „Rigbi i Peler" (Rigby and Peller) proslaviće 70 godina rada u oktobru predstavljanjem novog asortimana inspirisanog starim katalogom.

Posao su pokrenule 1939. godine Gita Peler, izbeglica iz Mađarske jevrejskog porekla, i Berta Rigbi koja ju je u Velikoj Britaniji prihvatila sredinom tridesetih godina prošlog veka.

Tačnih podataka o početku rada radionice nema, ali veruje se da su obe pravile grudnjake pre nego što su se udružile.

Uprkos ratnim godinama posao je procvetao. Rođaka Gite Peler preuzela je vođstvo preduzeća 1954. godine, a šest godina kasnije, firma je dobila specijalnu dozvolu da izrađuje donji veš za britansku kraljicu.

Po meri 

Prema „legendi" Gita Peler iz Mađarske je donela mustre za brushaltere i korsete.

Nekoliko modela iz tridesetih godina 20. veka i danas se nalaze u sedištu kompanije u Londonu.

Jedan od njih krem boje, bez žičane potpore sa trakicama i ukrasima od čipke, najverovatnije bi odgovarao ženama sa izuzetno malim grudima.

Brushalteri koje su Rigbijeva i Pelerova zajedno osmišljavale nisu imali mogućnost podešavanja bretela, jer su rađeni isključivo po meri.

Iako već skoro 50 godina izrađuju modele za članove britanske kraljevske porodice, u kompaniji i dalje odbijaju da otkriju bilo kakve detalje.

Probe se zakazuju po potrebi i sa princezama i kraljicama.

„ U Rols Rojsu neće otkriti šta je kraljevska porodica kupila, a narudžbine koje mi imamo su mnogo privatnije od toga", kaže Džun Kenton koja je sa mužem kompaniju kupila 1982. godine.

Uvodeći liniju „gotovih" grudnjaka Kentonovi su lansirali novu marku donjeg veša koja je od tada dostupna i ženama koje nisu pripadnice visokih krugova, a žele da ulože u kvalitetne modele koji im savršeno pašu.

Sin Džun Kenton nedavno je preuzeo vođstvo firme, nadgledajući rad šest radnji.

Glavni trik - veličina korpe 

Većina žena, naročito one sa raskošnijim dekolteom, smatra da grudnjak koji savršeno odgovara može promeniti život.

U radnjama gde se prodaju „Rigbi i Peler" brushalteri prodavačice ne premeravaju mušterije. Samo ih pogledaju i ponude odgovarajuće modele.

Jedna od prodavačica u radnji u severnom Londonu, Helen Li „specijalista" je za mušterije sa većim grudima.

„I ja nosim veći grudnjak, tako da je vremešnijim damama sa većim grudima prijatnije sa nekim u sličnom položaju", objasnila je Helen Li u razgovoru za "Gardijan", naglasivši da ponekad mušterijama pokaže i na ličnom primeru kako treba da izgleda dobar izbor.

Mnogi ne shvataju da je sve u veličini korpe. Kada „kipi" iz brushaltera rezultat je još jedan par grudi, što može biti veoma traumatično, kaže Li.

Prema njenim rečima, pravim izborom otklanja se glavobolja, bolovi u vratu i leđima, jer umesto tih delova tela 'radi' grudnjak.

Moto Helen Li je „Rođene ste sa dve i što se kompanije 'Rigbi i Peler' tiče, obe bi trebalo da budu u korpicama".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво