Kan, lavina kritika zbog navodne zabrane ženske ravne obuće

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Kanu primili su lavinu kritika zbog svedočenja mnogih žena da su odbili da ih puste na prikazivanje filmova zato što nisu nosile cipele sa visokim potpeticama.

Žene koje su se pojavile na svetskoj premijeri Kerol, novog filma Kejt Blančet, požalile su se da su im organizatori pravili velike probleme zbog činjenice da su bile u obući sa ravnim đonom, prenosi Bi-Bi-Si.

Skrin dejli preneo je da je festival zvanično potvrdio da su visoke potpetice obavezne za žene koje se pojavljuju na crvenom tepihu.

Međutim, direktor festivala Tijeri Fremo demantovao je te navode, nazivajući ih nepotkrepljenim glasinama.

„Pravila se nisu menjala. Nema pušenja, formalna odeća. Nigde se ne pominju potpetice“, napisao je Fremo na Tviteru.

Poruka o dres kodu na festivalskom sajtu takođe ide u prilog izjavi direktora. „Svečana odela sa kravatom ili mašnom i večernje haljine obavezne su za gala projekcije“, piše se u uputstvu, bez pomena visokih potpetica.

Prvi je o odbijanju žena sa obućom sa ravnim đonom javio Skrin dejli, koji je preneo nekoliko svedočanstava rezigniranih žena sa premijere filma.

„Moju prijateljicu odbili su da puste jer je nosila ravne cipele, koje su bile izuzetno elegantne, a ne nešto što biste nosile na plažu. Rekli su joj da može da ode da kupi prikladnu obuću i da se vrati“, glasi jedno od svedočanstava koje je Skrin dejli objavio.

Nakon toga, na društvenih mrežama objavljeno je još dosta sličnih žalbi žena koje su imale slične probleme.

Bazfidova filmska kritičarka Alison Vilmor upitala je Emili Blant na kanskoj promociji njenog filma Sikario šta misli o celoj priči.

„Mislim da svi treba da nose cipele sa ravnim đonom“, rekla je glumica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара