Читај ми!

Lepa vest za žene: grudnjak koji se prilagođava telu

U ne tako dalekoj budućnosti, žene će koristiti bionski grudnjak, koji će se prilagođavati morfologiji i pokretima njihovih tela.

Jedan takav grudnjak osmislili su australijski istraživači, koji se nadaju da će se ovaj artikal uskoro naći u ormaru svake dame.

Reč je o pametnom grudnjaku „bionik bra“, koji se savršeno prilagođava obliku grudi, te tako eliminiše jedan od glavnih problema s kojima se žene suočavaju – izbor adekvatnog brushaltera.

Nedavno istraživanje je pokazalo da sedam od 10 žena ne uspeva da izabere pravi model, odnosno model koji joj po obliku i veličini najviše odgovara.

Istraživači sa Univerziteta Vologong tvrde da se njihov grudnjak prilagođava oblinama i prati pokrete tela, naročito prilikom bavljenja sportom.

Prema pisanju britanskog tabloida Dejli mejl, ovaj revolucionarni grudnjak napravljen je od inteligentnog materijala, sličnog koncu za ribolov i proizvedenog 3D printerom, koji vlaknima šalje poruku da se suze ili prošire, u zavisnosti od potrebe.

Naučnici ističu da ovaj tekstil reaguje poput mišića. Na primer, ako žena leži i odmara se, grudnjak će se automatski prilagoditi položaju i popustiti „stisak“.

Ukoliko pak krene da džogira ili da se bavi nekim sportom, vlakna će se istog trenutka zategnuti tamo gde je neophodno.

Zasad se ovaj materijal, koji je veoma udoban i može da se pere u mašini, nalazi samo na leđnom delu prototipa, ali je cilj da se razvije grudnjak koji će u celosti biti prekriven njime.

Bionski brushalter, na kom australijski istraživači rade već 15 godina, ima prvenstveno cilj da ograniči negativne posledice nošenja neadekvatnog grudnjaka, kao što su nervni problemi na leđima i vratu, bolovi u leđima i trnjenje prstiju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво